Nieuwe historische vlag gehesen bij gemeentehuis

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft er een nieuwe vlag bij. Deze is gemaakt op basis van het in 2013 vastgestelde gemeentewapen.

De vlag staat symbool voor het hele eiland en is een aanvulling op de vlag met het gemeentelogo. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman mocht op donderdag 27 mei het eerste exemplaar hijsen bij het gemeentehuis.

Vlaggenserie

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee besloot enkele jaren geleden voor elk dorp een eigen vlag te maken. Die vlaggen dragen allemaal het wapen dat ze hadden toen het nog losse gemeenten waren. De verkoop van die vlaggen liep meteen al heel goed. En de laatste tijd kwamen er vragen of er ook een eilandelijke vlag was. Dus niet de vlag met het gemeente logo, maar juist een vlag in dezelfde stijl als de dorpsvlaggen. Die was er nog niet van de jonge fusiegemeente die op 1 januari 2013 ontstond uit vier gemeenten.

Samenstelling en ontwerp

Het Streekmuseum heeft daarop contact opgenomen met de gemeente. Ze hebben daar het verzoek neergelegd om een gemeentevlag te ontwerpen voor gebruik door particulieren. Hierna is volgens protocol de gemeente naar de Hoge Raad van Adel gestapt. Daar is gevraagd om een officieel ontwerp voor de vlag.

De afbeelding van de vlag is afgeleid van het gemeentewapen. Het bestaat uit blauwe en witte golvende banen en met een korenschoof.

Hijsen eerste exemplaar

Het was de eer aan de burgemeester om het eerste exemplaar van die nieuwe vlag te hijsen. Namens het Streekmuseum was ook een vertegenwoordiger aanwezig. De vlag werd gehesen naast de vlag met het logo van de gemeente Goeree-Overflakkee.

De gemeente gaat vanaf nu dan ook gebruik maken van beide vlaggen. Zo hangen beide vlaggen bij het gemeentehuis naast elkaar. Maar beide vlaggen zullen ook op andere plekken tevoorschijn komen. “We zijn op Goeree-Overflakkee trots op ons eiland en trots op onze mooie gemeente. En terecht,” zegt de burgemeester. “Dat maakt deze vlag ook duidelijk.”

Verkrijgbaar

Het Streekmuseum heeft de nieuwe gemeentevlaggen in beheer. Deze worden dan ook in de museumwinkel en digitale webshop verkocht. Op beide plekken zijn ook alle andere dorpsvlaggen nog te vinden.

Er zijn diverse afmetingen beschikbaar. Zo is er een gewone vlag, een mastvlag, een caravan/bootvlaggetje en een wimpel. De nieuwe vlag van de gemeente mag het hele jaar door wapperen. Deze vallen buiten het nationale vlaggenprotocol.