Eind augustus eindelijk weer ‘Terug naar Tiengemeten’

Foto: PR Terug naar Tiengemeten

De originele zesde editie van het festival ‘Terug naar Tiengemeten’ sneuvelde vorig jaar. Maar deze zomer gaat het, als het goed is, allemaal gewoon door!

Een relaxt muziekfeestje op een eiland. Wat wil je nog meer? De uitgestelde zesde editie van ‘Terug naar Tiengemeten’ vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 augustus. En het belooft een feestje te worden! De kaartverkoop is inmiddels begonnen, dus als je erbij wilt zijn, kun je vanaf nu je plekje claimen!

Jubileumeditie

De vijfde editie was twee jaar geleden een jubileum onder tropische omstandigheden. De overdekte festivalweide tussen de bomen bleek een goed middel tegen de felle zon. Wederom was de ongedwongen kleinschaligheid hét geheim van het succes. “Acts kunnen zich bij ons niet groter voordoen dan ze zijn,” zegt organisator Hans Oosterhof. “Ze staan niet ver weg op een enorm hoog podium. Je kunt ze bijna aanraken en dat zorgt eigenlijk meteen voor een goede wisselwerking met het publiek. Als de artiesten daar tenminste niet voor terugdeinzen.”

Garantie

Editie nummer zes werd vorig jaar in april afgeblazen. Dit jaar heeft de organisatie dan ook lang gewacht met de aankondiging. De gemeente Hoeksche Waard wil namelijk nog geen evenementenvergunningen uitgeven. Er is nog te veel onzekerheid rondom het coronavirus. Maar in Den Haag kijkt men daar al anders tegenaan.

Festivals die deze zomer georganiseerd worden, kunnen de rijksoverheid om een financiële garantie vragen. Mocht het dan toch niet door kunnen gaan, staat de overheid deels garant om de kosten op te vangen. Daarbij gaat het om gemaakte kosten voor het festival en onkosten van de leveranciers. Het is nog niet helemaal zeker of ‘Terug naar Tiengemeten’ ook onder die garantie valt. Pas begin juli worden deze aanvragen behandeld. “We hebben goede hoop dat we die garantie krijgen,” zegt de organisatie. “Maar we kunnen ook niet langer wachten met de voorbereidingen van het festival. We nemen de gok.”

Houd er rekening mee!

Moet het festival toch weer geannuleerd worden wegens een lockdown, dan krijgen mensen met tickets hun geld terug. Kopers van een kaartje moeten er overigens wel rekening mee houden dat er extra voorwaarden komen voor het bezoeken van een evenement. Dit kan zijn een vaccinatie- of testbewijs. De organisatie van het evenement gaat daar verder niet over, dat wordt allemaal in Den Haag bepaald.

Bazzookas

Vorig jaar is met alle geboekte acts afgesproken dat de volledige line-up een zomer verplaatst werd. Dat lijkt grotendeels te gaan lukken. “Bij één act uit de Verenigde Staten hebben we zelf een beslissing genomen. We gaan het risico op een reisverbod niet nemen. Zij zijn ingeruild voor de Nederlandse feestband Bazzookas.”

Frontman Bas Barnasconi stond in 2018 al met beroerde weersomstandigheden op het festival. De Bazzookas wisten het verkleumde publiek toen echt in de stemming te brengen. “Dat gaan ze nu weer doen, maar dan op een zwoele zomeravond,” hoopt Oosterhof.

Het Zuid-Amerikaanse Sindicato Sonico staat nog wel op het affiche. “Deze groep start binnenkort met een maandenlange tour door Europa. Ze gaan er vanuit dat die doorgaat.”

Festivalboot

‘Terug naar Tiengemeten’ is een tweedaags festival, maar overnachten in je tentje is niet verplicht. Beide dagen varen er ieder uur boten heen en weer, ook na afloop. Je kunt dus terug naar huis en zondag weer terug oversteken naar het eiland voor nog meer feest. Is twee dagen nu echt te veel? Geen nood, er zijn ook losse dagkaarten verkrijgbaar.

Terug naar Tiengemeten

‘Terug naar Tiengemeten’ heeft naam gemaakt als luxe en vooral ontspannen festival. Heel gemoedelijk en zonder keuzestress of wachtrijen. Elke dag zijn er namelijk maximaal 500 bezoekers aanwezig. Bovendien is er luxe sanitair, een grotendeels overdekt festivalterrein met voldoende zitgelegenheid en gevarieerd eten. Een regiment foodtrucks bereidt allerlei lekkers uit verschillende landen en er staat een grote barbecue.

De twee festivaldagen op het eiland staan volgepland met geweldige artiesten. Er zit op beide dagen ook wel voor iedereen wel iets bij om van te genieten. Kijk voor de volledige line-up op de website van het festival. Als je daar dan toch bent, kun je gelijk de tickets bestellen! Heb je geen idee wat je moet verwachten? Check dan onderstaande aftermovie van de editie in 2018!