Songfestival met ondertiteling en audiodescriptie

Foto: Songfestival.nl

Nog een weekendje wachten en dan is het zo ver, dan barst het Eurovisie Songfestival los in Rotterdam Ahoy. En iedereen kan genieten.

Het Songfestival is volgende week ook te volgen voor mensen die niet of slecht kunnen zien of horen. De shows worden voorzien van gebarentolken en dansers die de liedjes uitbeelden. Maar ook audiodescriptie waarbij een stem beschrijft wat er te zien is. Dat heeft de organisatie donderdag bekend gemaakt.

“Het Eurovisie Songfestival is van en voor iedereen,” laat Sietse Bakker weten. Hij is de uitvoerend producent van het gebeuren. “Juist daarom hebben we verschillende initiatieven op touw gezet. Zo kunnen mensen met een visuele of auditieve beperking de shows ook gewoon volgen en meebeleven. Zowel in Ahoy als op tv.”

Deskundigen

De organisatie is hiervoor aan de slag gegaan met aanbevelingen van deskundigen. Zo wordt de ‘inclusiviteit’ van het evenement verder aangescherpt, zegt Bakker. “Daarmee hopen we een voorbeeld te zijn als één van de allereerste grote evenementen die voor een brede doelgroep toegankelijk wordt.”

Songfestival op tv

Op dinsdag 18 mei is de eerste halve finale te zien op tv, de tweede halve finale is op donderdag 20 mei. De grote finale is op zaterdag 22 mei op tv te zien. De reguliere shows worden uitgezonden op NPO 1. Op NPO 1 Extra en NPO Start zijn ook de gebarentolken en signdancers te zien die de liedjes uitbeelden. Op NPO 1 is overigens ook ondertiteling te krijgen via teletekstpagina 888.

Het commentaar wordt dit jaar gegeven door Cornald Maas en Sander Lantinga. Ook hun teksten worden vertolkt. En wist je dat ons eiland ook te zien gaat zijn tijdens het Eurovisie Songfestival?!

Bron: Songfestival.nl