Een bijzondere feestmaand, wel met een randje

Foto: Ede.nieuws.nl

Een feestmaand, dat kun je wel zeggen. Ook de natuur doet eraan mee, ondanks de flinke buien. Het zijn immers vruchtbare regens.

Door Juffrouw Raadgever

De groene versiering wordt langzaam zichtbaar in verschillende tinten. Je moet het natuurlijk wel zien. “Gek eigenlijk, dat ik er jaren geleden tijdens een wandeling eerst nog op gewezen moest worden,” zegt ze. Eindelijk zijn we weer even spontaan bij elkaar. Ze was aan de wandel en liep langs onze tuin. Een kopje thee vond ze niet verkeerd en met een zalig zonnetje boven ons hoofd zitten we dan toch even buiten.

Meimaand feestmaand

We beseffen ons dat deze meimaand wel een hele feestelijke is voor iedereen. We begonnen de maand met de dag van de arbeid op 1 mei. Daarop volgde Dodenherdenking op 4 mei, met aansluitend Bevrijdingsdag op 5 mei. Overal hingen eerst de vlaggen halfstok en de volgende dag voluit.

De kinderen hebben vakantie en dan kan er dus van alles georganiseerd worden. Maar er moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met de geldende coronaregels. En dat is precies het randje dat ik bedoel. In de verschillende buurten wordt er gelukkig wel feest gevierd. Overal zijn slingers opgehangen en soms zijn hele straten versierd.

Niet voor iedereen

Ze vraagt of ik het ook gezien heb en of ik weet dat er een grote groep is die niet mee kan doen met de feestelijkheden. Zij houden zich nu aan de vastenregels van de Ramadan. Want deze keer is de vastenmaand officieel gestart op 12 april bij zonsondergang. En met zonsondergang op woensdagavond 12 mei eindigt het allemaal met het Suikerfeest.

Dit jaar hebben deze inwoners van ons landje nog een extra uitdaging. Koningsdag en Bevrijdingsdag vallen namelijk precies in de vastenmaand.

Leefregels

Zoals bij elk geloof zijn er ook bij de moslims leefregels. De vijf zuilen. Daar is de negende maand waarin gevast wordt er één van. Het is de maand van de inkeer. De moslim staat dan voor zonsopgang op om goed te eten. Na deze Suhur, maaltijd, is er de Fajer, dat is het ochtendgebed. Zolang de dag duurt wordt er namelijk helemaal niet gegeten of gedronken. De meeste vrouwen wijden zich aan het bereiden van de maaltijd die na zonsondergang gegeten mag worden.

Eigenlijk zou iedereen steun bij elkaar willen zoeken, maar dat mag nu niet. De coronaregels zijn het die hier ook dat extra randje geven. Net als in de kerken, mogen ook in de gebedshuizen en moskeeën niet meer dan dertig mensen binnen zijn. Hoe gaat dat ingevuld worden als je maar één gast per dag mag ontvangen? Vooral in een maand waarin bezinning, verbroedering, liefdadigheid en tolerantie centraal staan. Maar ook vrijgevigheid, verdraagzaamheid en behulpzaamheid zijn belangrijk. Een extra uitdaging dus. En daar is zelfdiscipline voor nodig om het vol te houden. Zeker als er om je heen gefeest wordt.

Nog meer feestdagen

Op zondag 9 mei was het Moederdag. Bloemen, kaarten, chocolade en geurtjes werden naar de vele moeders gebracht. Allemaal bij elkaar zitten en even toosten was niet de bedoeling, want ja, die coronaregels. En we zijn er nog niet, want op 13 mei was het ook nog Hemelvaartdag. De dag waarop de christenen de Hemelvaart van Jezus herdenken. Eerder, op Goede Vrijdag, herdenken ze zijn kruisiging en met Pasen zijn opstanding.

En op 13 mei was het ook nog Suikerfeest, het einde van de Ramadan. Het is niet ondenkbaar dat nu nog meer feestgerechten van het ene huis naar het andere worden overgebracht. Zelfs de niet-moslim buur wordt niet overgeslagen en mag meegenieten van de heerlijke gerechten. Het doet me denken aan de maaltijden die afgelopen kerst werden uitgedeeld aan grote groepen alleenwonende mensen. Ook toen zat een grote gezamenlijke maaltijd er niet in.

De maand is nog niet voorbij

Maar de maand is nog niet voorbij. Zo vieren we op maandag 17 mei de 50ste verjaardag van Koningin Máxima. Daarvoor mag de vlag mét oranje wimpel weer wapperen. Op 24 en 25 mei is het Pinksteren. Op die dag herdenken de christenen de uitstorting van de Heilige Geest. Het teken van God dat hij in de vorm van de geest aanwezig is.

En dan hebben we op 27 mei ook nog Boeddha dag of Wesak. Dat valt op de dag in mei waarop het volle maan is. De Boeddhisten herdenken dan in hun gebedshuizen de geboorte, de verlichting en het overlijden van de Boeddha. Over de hele wereld wordt dit gevierd met lichtoffers, meditaties en rituelen. Wat een feest, he! En ik heb het nog niet eens over de verjaardagen in mijn familie gehad.

Groene wereld

“Maar om even terug te komen op al die tinten groen in de wereld om ons heen,” onderbreekt ze zichzelf. “Bij ons thuis waren we niet zo van de kleuren. Groen was groep en dan had je donker en licht. Net als met de andere kleuren. Natuurlijk was ons er tijdens de tekenles wel het een en ander over verteld. Maar dat vonden we niet interessant. Dat wordt wel anders als je met een kunstschilder door de bossen loopt. Zo verrassend! Alleen de kleur groen heeft al zoveel verschillende tinten. Zelfs de fluor was aanwezig dankzij het licht van de zon. Met een jobsgeduld liet hij ons de kleuren écht zien. Sinds die tijd kijk ik heel anders naar de veranderingen in de natuur. Het is een openbaring en een aanrader om eens serieus op te letten,” besluit ze.

Haar gezicht straalt. Vanmorgen heeft ze in het nestkastje aan de boom tegenover haar huis een paartje mezen ontdekt. Ze hadden het druk en vader zal luid kwetterend op een tak zijn gezinnetje te waarschuwen. ‘Er staat een mens naar jullie te kijken!’. En daar kun je dus zomaar aan voorbij lopen als je niet oplet. Nee, zij heeft geleerd écht te kijken en raadt ons aan hetzelfde te doen. We mogen er vanuit gaan feestelijk verrast te worden. Geniet van de meimaand.

Met vriendelijke groet,
Juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen