Bibliotheken mogen donderdag deuren weer openen

Foto: Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay

De bibliotheken gaan eerder open dan verwacht. Ze worden toch nog meegenomen in stap 2 van de versoepelingen.

De Tweede Kamer drong woensdag in een debat aan over de heropening. Daarop zei premier Rutte dat ze worden meegenomen in stap 2 van het openingsplan.

Voor het versoepelen geldt wel een bepaalde procedure. Daarom openen bibliotheken niet op woensdag 19 mei zoals de andere locaties. Zij openen hun deuren een dag later, op donderdag 20 mei.

Belangrijke lokale functie

Meerdere partijen vroegen tijdens het debat om de bibliotheken weer open te laten gaan. D66-Kamerlid Jan Paternotte wees erop dat boekwinkels wel open zijn. “Je mag wel naar binnen lopen en een boek kopen, maar niet lenen,” zegt hij.

Paternotte vindt dat bibliotheken een “belangrijke lokale functie” hebben. Een heropening zou volgens hem waarschijnlijk niet tot meer regionale reisbewegingen leiden. Hij diende zijn verzoek in samen met het CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks. De Partij voor de Dieren kwam met een eigen oproep om de bibliotheken weer te openen.

Advies

Het kabinet wordt in deze crisis bijgestaan door het Outbreak Management Team (OMT). Zij adviseren het kabinet over welke stappen handig zijn op welk moment. Het OMT adviseerde begin deze maand om de bibliotheken bij stap 2 aan te laten sluiten. Hierbij wilden ze toegangstesten inzetten voor bezoekers. De invoering van de toegangstesten heeft echter vertraging opgelopen. Bovendien wil het kabinet ook geen toegangstesten inzetten voor bibliotheken.