Bestrijders zijn druk met de Franse veldwesp

Foto: Beestjes Kwijt

Het voorjaar is eindelijk aangebroken, gelukkig! Behalve lekker weer, betekent het ook dat de natuur weer wakker gaat worden.

Insecten komen uit een winterslaap. “En zo zien mensen ineens weer van alles door de tuin vliegen” zegt Merijn Janssen. Hij is van Beestjes Kwijt, de landelijke organisatie van lokale ongediertebestrijders. “Dan denken ze ‘hé, een wesp’, ze schrikken en willen die laten bestrijden. Maar zo vroeg in het voorjaar gaat het om een heel lieve wesp: de Franse veldwesp.”

Deze wesp hoef je niet te bestrijden, wil Janssen laten weten. Beestjes Kwijt verwacht een hete wespenzomer. Of het ook echt alarmfase 1 wordt, val nog te bezien. “Dat wordt pas halverwege mei duidelijk,” zegt hij. “Ondertussen hebben onze bestrijders het vooral druk met de Franse veldwesp.”

Franse veldwesp is niet eng

“Veel mensen zijn bang van wespen, dus grijpen ze naar de telefoon,” weet ongediertebestrijder Ted Debets. “Welke soort wesp het betreft, speelt daarbij geen rol voor de bellers. Wespen zijn eng, want ze kunnen je steken. Met de Franse veldwesp valt dat mee hoor. Ze kan steken, maar doet dat niet gauw.”

Debets kreeg in maart en begin april al tientallen aanvragen voor bestrijding van de Franse veldwesp. “Zo hadden we het ongewoon druk met het bestrijden van wespen voor deze tijd van het jaar.”

10 tot 50 nestjes

Zijn collega Allard Westra kreeg in februari de eerste melding al binnen. “En dan gaan we,” zegt hij. “In principe is deze wesp niet agressief. Maar als de nesten op een plek zitten waar veel mensen komen, is het wel verstandig ze te bestrijden. De Franse veldwesp maakt namelijk niet één groot nest maar juist 10 tot 50 kleine nestjes. In elk nest leven op het hoogtepunt zo’n 15 tot 200 vliegers. En zoals alle wespachtigen vinden het niet prettig om gestoord te worden.”

Wesp met hangende pootjes

Het verschil tussen deze lieve wesp en de limonadewesp is makkelijk te onderscheiden. De Franse veldwesp heeft namelijk lange poten die ze laat hangen tijdens het vliegen. “Dat doen andere wespen niet,” vertelt Debets. “Verder heeft de Franse veldwesp een wat slanker lichaam dan de limonadewesp. Ze hebben oranje voelsprieten en is overwegend zwart met gele dwarsstrepen. Mannetjes hebben groene ogen, maar die zie je pas in juli en augustus. Eerder dan dat legt de koningin nog geen eitjes waar de darren (mannetjes) uit voortkomen.”

Een liefde voor tuinmeubels

Deze Franse wesp komt wel het terras op, maar is niet geïnteresseerd in je eten of drinken. “De Franse veldwesp heeft genoeg aan insecten en nectar uit de bloemen,” zegt bestrijdster Jolanda Ronday. “Maar als je houten tuinmeubelen hebt, komen de wespen er stukjes van afknabbelen. Het knagen het hout fijn, maken er een pap van en gebruiken dat om het nest mee uit te bouwen. Ze komen dus wel het terras op, maar vallen mensen in principe niet lastig.”

Niet makkelijk te bestrijden

Eerst wordt er gecheckt of een melding echt over wespen gaat en niet over bijen of hommels. Als dat zo is, dan gaat het in het vroege voorjaar bijna altijd om de Franse veldwesp. “Dan wordt gekeken waar de nestjes zitten. Zitten ze op plekken waar veel mensen komen? Of veroorzaken de nesten schade aan bouwwerkzaamheden? Dan worden ze wel bestreden,” stelt Ronday. “Het is geen makkelijk te bestrijden beestje. Dat komt juist doordat ze meerdere nesten maken, vlak bij elkaar. Die nestjes zitten ook nog eens goed verscholen, dus je weet bijna nooit zeker of je ze echt allemaal hebt gevonden. Soms moet je daarom nog wel eens terug naar een klant.”

Geen paniek

“Kortom, zie je een wesp? Raak dan niet direct in paniek,” zegt Allard Westra. “Als je twijfelt, bel dan je lokale ongediertebestrijder. Hij komt kijken of het om de Franse veldwesp gaat en of hij bestreden moet worden.”