Biografie over oma Jo wint geweldige indie-prijs!

Foto: Sam Fish

Joke en Femke verrasten hun oma vorig jaar met de publicatie van haar biografie. Een paar maanden later werd het boek genomineerd voor diverse prijzen.

Door Sam Fish

In februari kon er op het boek gestemd worden in drie categorieën van The Indie Awards. In maart belandde het boek ‘Jo: hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen’ in de top 3 van de publieksprijs. Het werd genomineerd voor het ‘Meest leerzame boek van 2020’. En die prijs heeft het boek nu in de wacht gesleept.

Haar eigen biografie

Jo vierde in augustus 2020 haar 88ste verjaardag toen het boek werd uitgegeven. Het was een cadeautje van haar kleinkinderen Joke en Femke. Zij vonden dat het levensverhaal van hun oma opgeschreven moest worden. Het werd een jaar vol mooie en leerzame gesprekken die werden omgezet in een biografie. En sinds die verjaardag in augustus heeft oma Jo haar eigen biografie. Iets wat ze op dat moment niet echt kon geloven, maar wel heel gaaf vond.

Het is voor zowel Jo als Joke en Femke een bijzondere gewaarwording dat het boek in de prijzen is gevallen. “We hadden alleen maar kunnen dromen van dit succes,” laat Femke weten. “In deze biografie geeft mijn oma een kijkje in de tijdsgeest die je tegenwoordig niet meer kunt voorstellen. Ze heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en de Watersnoodramp in 1953. Dat is erg heftig.”

The Indie Awards

Het boek heeft dus een echte Indie Award gewonnen. Deze prijzen zijn in 2017 in het leven geroepen om het harde werk van de indie-auteurs te belonen. Een manier om hen in het zonnetje te zetten die niet zijn aangesloten bij een uitgeverij.

“De prijs die we hebben gewonnen is een publieksprijs,” benadrukt Femke. “We willen dan ook iedereen die gestemd heeft hartelijk bedanken. Voor ons was het boek al heel speciaal, maar dit geeft het nog een extra lading.”

Lezen?

Heb je het boek nog niet gelezen en ben je eigenlijk wel benieuwd naar het verhaal van oma Jo? Het boek is verkrijgbaar als paperback en als e-book. Bestellen kan via www.femkemeijboom.nl of vraag ernaar bij de lokale boekhandel.