‘Meerminnen verdrinken niet’ op longlist grote prijs

Foto: Sam Fish

Saskia Maaskant is een schrijfster woonachtig in Sommelsdijk. Vorig jaar juli kwam haar nieuwste boek ‘Meerminnen verdrinken niet’ uit. En dat boek valt mogelijk in de prijzen!

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit. Dit is een prijs dat wordt gegeven aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die niet alleen goed geschreven zijn. Maar ook die de lezers op een geloofwaardige manier meenemen naar het verleden.

Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen immers ook iets over de huidige maatschappij. De winnaar van de prijs ontvangt duizend euro van het Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jongere en oudere lezers bekroond.

Jonge Beckmanprijs

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt de Jonge Beckmanprijs uit. Dat is de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckmanprijs wint 500 euro. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Longlist

Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar een uiteenlopend palet van nieuwe titels. In 2021 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. En daar valt ‘Meerminnen verdrinken niet’ van Saskia Maaskant ook onder. Zij staat op de volgende longlist.

  • Syl van Duyn – Op zoek naar jou
  • Bies van Ede – Verraad met Sinterklaas
  • Ruth Erica – De boom met de bittere bladeren
  • Marian Hoefnagel – Cleopatra
  • Ineke Kraijo – Het zwarte jaar
  • Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar
  • Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet
  • Bianca Mastenbroek – Tisquantum; rood hart, witte leugens
  • Jean-Claude van Rijckighem – IJzerkop
  • Rob Ruggenberg – Offerkind

Shortlist

Dit is dus de longlist en daaruit komt uiteindelijk de shortlist. Die bestaat uit vijf van bovenstaande titels. Na de meivakantie wordt bekend gemaakt welke vijf titels de jury heeft uitgekozen voor de shortlist. Bij deze 5 titels worden door studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.

Er worden over één longlist dus twee prijzen uitgereikt. De grote prijs is daarbij de Archeon Thea Beckmanprijs. De Jonge Beckmanprijs is een leuke extra opsteker voor de schrijvers! De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 18 september in Museumpark Archeon.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen