Heel Holland Wipt tijdens het NK Tegelwippen

Foto: Afbeelding van Dean Moriarty via Pixabay

Bij tuinen gaat het vaak twee kanten op: tegels of groen. Een groene tuin is echter stukken beter voor de natuur en dus is het NK Tegelwippen in het leven geroepen.

Door Sam Fish

Bij dit Nederlands Kampioenschap gaat het erom dat de tegeltuinen verdwijnen en er zoveel mogelijk groene tuinen voor terugkomen. Dit NK loopt van 30 maart tot en met 30 september en is dus al even bezig. Iedereen kan meedoen, jij dus ook! Gooi jij je tuin om en verwissel je de tegels voor groen? Geef dit dan aan op de website van de organisatie. Per gemeente wordt er gekeken hoeveel stenen er in totaal gewipt worden. Wie weet wint het eiland wel.

Gewipte tegels op Goeree-Overflakkee 

Er wordt zeker meegewipt op het eiland, maar echt hard gaat het niet. Bijna 80 gemeenten hebben zich aangemeld voor het NK Tegelwippen en Goeree-Overflakkee staat op plaats 54 volgens het overzicht. De eilandelijke tuinen hebben gemiddeld 0,38 tegels per inwoner, dus dat valt al enorm mee. Sinds 30 maart zijn er echter pas 19 tegels gewipt. Dat kunnen er meer worden, toch? De gemeente met het hoogste aantal gewipte tegels per inwoner, wint namelijk de enige echte Gouden Tegel! Wat een bling!

Wip alleen in eigen tuin! 

Iedereen kan meedoen aan het NK Tegelwippen en het doel is natuurlijk zoveel mogelijk tegels te wippen en er groen voor terug te plaatsen. Het is echter niet de bedoeling dat je zomaar in elke tuin tegels weg gaat halen om hoger te komen in de wedstrijd. In een grote gemeente is het ook makkelijker om meer tegels te wippen, dan in een kleine gemeente. Daarom wordt er gekeken naar een relatief aantal berekend per aantal inwoners. Zo heeft elke gemeente even veel kans om het NK te winnen.

Ook gemeenten zelf kunnen gewipte tegels doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld de openbare ruimte vergroenen. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook gewipte tegels opgeven.