Streekmuseum verkoopt boek vol streekgerechten

Foto: Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee heeft een eigen cultuur met een eigen dialect en zelfs eigen gerechten. En dat alles is gebundeld in een boekje!

In dit boekje staan ouderwetse gerechten, sappige gezegden en aardige anekdotes. En dat alles is samengebracht door Joost Drenthe. Het zijn degelijke, eerlijke en verrassende recepten uit de vorige eeuw. Flakkeese gerechten waarbij je de lepel d’r achterân zou slikke!

Maak met het boekje bijvoorbeeld Smoutbollen, Koolwarmoes of een lekkere Bierflip. Verras de visite ook eens lekker met stroopjenever en Kruukeltjestaart!

Flakkeese smaak

Je kunt een Flakkeeënaar wel van het eiland halen, maar je haalt het eiland nooit uit de Flakkeeënaar. Tijdens zijn jeugd op het eiland verzamelde schrijver Joost Drenthe allerlei lokale gerechten, gezegden en spreekwoorden. Degelijke én verrassende gerechten van vroeger. En dat alles gemaakt met eerlijke producten van het land die “de Flakkeese smaeke buutengeweun tot z’n recht laete komme!”.

Gerechten en gezegden

Wie heeft het vroeger niet gegeten of zelf gemaakt? Boerenmeisjes – Poterbal, Hangop, Broodpudding, Appelpap, Hete bliksem etc. En wie heeft er niet ooit gehoord: “Ik gae m’n klompe naer huus brienge, ôôr”, “Kwa zei de buure in ze bleef nog un uure”, “Tegen joe gezeid mar op de kaeje gezwêêge”.

Nostalgie

Het boekje geeft een terugblik naar het ‘oude’ Flakkee. De dijkjes met de hoge populieren, de lage meidoorns vol vogels, de knusse afscheidingen van schurvelingen en hoagten op de kop van het eiland, de gorzen en slikken met wind, water en vogels.

‘Je zou de lepel d’r achterân slikke!’is een leuk boekje om te bezitten en misschien nog leuker om cadeau te geven. Het boekje is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Liever digitaal bestellen? Dat kan uiteraard ook. Kijk dan in de webshop!

Je zou de lepel d’r achterân slikke!