Zelfstandig schatzoeken brengt jongeren naar buiten

Foto: IVN Natuureducatie

Jongeren kunnen in de maand mei op zoek naar schatten tijdens de Haringvliet Treasure Hunt!

De schatten liggen verstopt op een aantal prachtige plekken langs het Haringvliet. De jongeren gaan zelfstandig op expeditie aan de hand van uitdagende opdrachten en hints. Op deze manier ontdekken en leren zij over deze bijzondere natuur dichtbij huis.

Sporen en eetbare planten

Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen met een schatkaart op zoek gaan naar de schatten. Deze liggen verspreid over zeven locaties rondom het Haringvliet. Elke schat bevat een natuurvraag en een korte opdracht. Het Haringvliet is bijvoorbeeld erg geschikt om naar dierensporen en eetbare planten te zoeken. Er staan prenten van herten in de zachte ondergrond. Er zijn duidelijke knaag- en glijdsporen van bevers  te vinden. En er komen regelmatig hooglanders langs in het gebied. Daarnaast staat er op  meerdere plekken vogelkijkhutten. En er zijn zelfs schatten verstopt bij een ruïne op Tiengemeten.

De jongeren kunnen foto’s maken en die samen met de goede antwoorden insturen via de website. Daarmee maken ze kans op prijzen! Denk bijvoorbeeld aan een privé excursie met boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Voor en door jongeren

De Haringvliet Treasure Hunt is georganiseerd door IVN Natuureducaties en de NLDelta Jongerencommunity. Dit deden ze samen met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De NLDelta Jongerencommunity is een groep enthousiaste jongeren die zich inzet voor mens en natuur in het deltagebied. Het was dan ook alleen maar passend om mee te werken aan de Treasure Hunt. Ze roepen dan ook andere jongeren op om mee te doen aan de schattenjacht.

“Je bent de hele dag lekker buiten en je leert gelijk iets nieuws over de natuur. Top toch?” aldus Martijn van Etten van de NL Delta Jongerencommunity.

Inspirerende natuurmonumenten

Deelnemende jongeren inspireren en motiveren elkaar door foto’s en vlogs te delen van hun ervaringen. Ze plaatsen deze op sociale media met de hastags #HaringvlietTreasureHunt en #IVNnatuureducatie. De lekste foto of vlog maakt kans op een mooie extra prijs.

Doe je mee?

Meedoen kan de gehele maand mei, dus er is altijd wel een mooie dag om op pad te gaan. Je kunt je hiervoor aanmelden via de website van IVN Natuureducaties. Alleen als je je aanmeldt maak je kans op de prijzen, maar iedereen is vrij om mee te doen met de excursie.