Vanaf volgende week coronazelftests voor scholen

Foto: Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests geleverd voor hun personeel.

Het kabinet wil vanaf 3 mei de zelftests ook beschikbaar gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

De zogeheten antigeentest wordt nu alleen nog in de teststraten gebruikt. DE uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test. Echter is deze test ook minder gevoelig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen.

Twee keer per week

De overheid wil dat onderwijspersoneel straks twee keer per week preventief kunnen testen. Dit geldt voor zowel het primair, als het voortgezet en speciaal onderwijs. Zit er in het zelfde gebouw ook een kinderopvang? Dan komen ook die werknemers in aanmerking voor een zelftest.

De Jonge denkt dat op deze manier eerder besmettingen kunnen worden opgespoord. Zeker als de mensen nog geen klachten hebben. Dit zou een snelle verspreiding binnen een school moeten terugdringen.

Pedagogisch medewerkers

De minister wil dat pedagogisch medewerkers van de kinderopvang buiten de schoolmuren vanaf half mei toegang krijgen tot de zelftests. Het kabinet onderzoekt nog of de gastouderopvang ook antigeentesten kan krijgen.

De levering van de zelftests voor leerlingen en personeel in het hoger onderwijs en MBO komen begin mei op gang, verwacht De Jonge.