Mirjam (10) maakt armbandjes voor het Diabetes Fonds

Foto: Sam Fish

Mirjam is 10 jaar oud, zit in groep 7 en kreeg inmiddels een jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Volgens haar moeder, Renate de Neef, pikte ze dat goed op. “Ze liet het maar gewoon over zich heen komen.”

Door Sam Fish

Toen Mirjam de diagnose kreeg had ze geen idee wat haar te wachten stond. “Op zo’n moment is het heel belangrijk hoe je als ouder reageert,” laat Renate weten. “Ik reageerde rustig en dat neemt zij dan over. Zo kun je samen voor een goede aanpak zorgen en maak je het net iets makkelijker deel van je leven.”

Armbandjes en oorbellen

Vorig jaar Koningsdag haalde Mirjam al ruim 55 euro op met haar kleedjesmarkt in de voortuin. Dat geld doneerde ze aan het Diabetes Fonds. Ze was trots op haar donatie en wilde graag nog eens iets doen voor de stichting. “Ik ging kijken wat ik kon doen om geld op te halen en toen zag ik de kralen liggen,” vertelt ze. “Toen besloot ik om armbandjes te gaan maken. Daar zijn nu ook oorbellen bijgekomen en mensen vragen ook om enkelbandjes.” Ze is dus wel even zoet met haar sieraden.

Inmiddels heeft Mirjam al zeker 80 armbandjes gemaakt, allemaal op bestelling. “Ik ben op dit moment door de bestellingen heen, maar ik ga nu aan de slag voor Koningsdag.” Ze wil dan, als het weer meezit, vanuit haar voortuin de armbadjes en oorbellen gaan verkopen. “We versieren elk jaar de straat en doen wat leuks met de buren. We zetten bijvoorbeeld spelletjes buiten voor de kinderen,” legt Renate uit. “Als het goed is sluit buurman Kees ook aan voor Kika, dus dan hebben we een mooie goede doelen-straat.”

Bestel een armbandje

Wil je ook een steentje bijdragen aan het goede doel en daar een armbandje, oorbellen of enkelbandje voor terugkrijgen? Plaats dan snel een bestelling! Dat kan op Facebook via de pagina van Renate de Neef. “Bellen of appen mag ook hoor,” zegt ze erbij. “Dat kan naar 06 11 88 64 02. Betalen kan natuurlijk contant, maar ik wil ook best een Tikkie sturen. Het komt hoe dan ook bij het Diabetes Fonds terecht.” Een armbandje of setje oorbellen is voor 3 euro van jou.

De actie loopt sowieso tot Koningsdag. Mirjam heeft geen streefbedrag om te halen, maar zit nu al over de 250 euro heen.

Diabetes Fonds

Het geld dat Mirjam dus ophaalt met haar sieradenverkoop gaat naar het Diabetes Fonds. Zij werken aan genezing van diabetes. Voor diabetes type 1 is die genezing er namelijk niet. Het Diabetes Fonds doet wetenschappelijk onderzoek naar een mogelijke genezen. Zo zijn ze op dit moment bezig met een onderzoek naar een kunstalvleesklier.

Wil je meer weten over het Diabetes Fonds, wat ze doen en wat jij kunt doen? Kijk dan op www.diabetesfonds.nl. Zo kun je in juni mee doen aan de week zonder suiker!