Kom maar door met de rokjesdag dit Paasweekend!

Foto: Ede.nieuws.nl

De weersvoorspellingen waren veel belovend, in ieder geval de afgelopen dagen. Zeker in het midden van het land kon de thermometer de twintig graden aantikken.

Door Juffrouw Raadgever

We zitten in de middagpauze op een bankje in het naburige park. We hebben net een nieuw modeblad bekeken en ‘óh’ en ‘néé toch?!’ waren niet van de lucht bij de aanblik van de keuze in garderobes voor de komende warme lente en zomer. Veel, heel veel korte rokken en broeken vullen de pagina’s. In de wandelgangen wordt de eerste warme dag van het jaar rokjes-dag genoemd. Dit puur omdat dan de meeste vrouwen hun blote benen aan de zon toevertrouwen om er zo snel mogelijk een gezond kleurtje op te krijgen.

Rokjesdag

Ook wij laten de zon lekker warm op onze witte onderdanen schijnen. “Gek eigenlijk,” zegt ze, “ik kan me niet herinneren dat wij zo’n punt van onze kleding maakten wanneer het wat warmer werd. Ik zag een collega in de toiletten. Je gelooft het niet maar ze was haar truitje en lange broek aan het verwisselen voor een korte rok en T-shirt met een vestje. Hoe dan?! Wij pelden ons gewoon af en stroopten de mouwen omhoog. Zo genoten wij van de eerste zonnestalen. Vooral die benen, daar is dan niets aan veranderd, die ‘melkflessen’ moeten als eerste bijkleuren. Een flinke laag zonnecrème erop en maar hopen dat het een beetje snel gaat. Maar dat de eerste echt warme dag speciaal rokjes-dag werd genoemd, dat heb ik dan weer niet meegekregen. Heel vroeger mochten wij van ons moeder als het twee dagen achter elkaar minstens zeventien graden was de maillots uit doen en kregen we kniekousen aan. Als het echt zomer was hadden we of sokken of blote voeten.”

Ook ik herinner me dat. Toen we wat ouder waren hadden we houten slippers met een rode band met gespen. Kleppers noemden we die. Later waren er ook met een hoog hakje. Die noemden we Kitty’s. Wanneer we liepen klonk het of we klompen aan hadden. Het klepperde gezellig in de straat. Bestaan die dingen nog?

Lentekriebels

Als de zonnestralen wat krachtiger worden krijgt iedereen de kriebels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ’s morgens bij het uitzoeken van de kleding de twijfel toeslaat bij veel landgenoten. Wat trekken we vandaag eens aan? Wordt het een korte broek, een rok of toch nog maar even een lange broek? Misschien van een dunnere stof dan. Hier telt zeker dat een slimme meid of jongen op de toekomst voor bereid is. De stapel fris gekleurde T-shirts, pas via de pakjespost aangeschaft en de nieuw korte broek lijken te roepen “Nu zijn wij aan de beurt! Kies ons!”.

De echte Nederlander is ervaringsdeskundige en weet dat het weer heel moeilijk in te schatten is. Zelfs als de vooruitzichten wat de voorspellingen betreft er goed uit zien. Hoe klein het land ook is, het kan hier en daar verkeren. Aan de kust; geen zon en super winderig. In het zuiden van het land echt wel boven de twintig graden. En dan kan het zomaar gebeuren dat jouw keuze juist in de loop van de dag verkeerd blijkt te zijn. Hoe vaak heb je al meegemaakt dat je aan het einde van de dag een tas meezeult waarin je kousen, een hemd of je onderblouse gepropt zijn? Je jas hangt met de mouwen aan elkaar vastgeknoopt om je middel. Puffend loop je het stationsplein op waar je om je heen kijkt. Je hebt maar één wens: waar staat de ijsco kar? Met die gedachte in het hoofd kiezen dus de meeste mensen voor en ‘afpelbare’ garderobe. ’s Morgens warm genoeg, tussen de middag lekker zonnig en aan het einde van de middag weer bestand tegen schaduw kou.

Groots uitpakken

Door de reclamewereld wordt het hele gebeuren rondom rokjes-dag enthousiast als thema gebruikt. Maar ook de artiesten vinden het een gewillig onderwerp. Wist je trouwens dat er in 2016 een Nederlandse comedyfilm over rokjesdag is gemaakt? Hoe bedoel je alles even lekker uitvergroten? Maar het is ook wel vermakelijk dat er zoveel mannen en vrouwen tegelijk de lange broek op de plank laten liggen en massaal met de witte blote benen naar buiten komen. Stalend wit komen die benen vanuit korte broekspijpen of een kort rokje. Het straatbeeld wordt er niet minder van als je het mij vraagt. Gelukkig ‘mogen’ ook dit jaar weer de felgekleurde stoffen naast de pasteltinten gedragen worden. Laat de zomer maar komen.

Met vriendelijke groet,
Juffrouw Raadgever