Volgende week kunnen we het ruimtestation zien!

Foto: Afbeelding van WikiImages via Pixabay

Het internationale ruimtestation (ISS) is komende week meerdere keren goed zichtbaar. Het ISS ziet er uit als een snel bewegende ster.

Maar om het ISS te kunnen zien, moet het natuurlijk wel een heldere lucht zijn. En dat is niet helemaal zeker. Volgens Weeronline worden er ook wolkenvelden verwacht volgende week.

Volgens de woordvoerder is het ruimtestation niet te verwarren met een vallende ster. Die bewegen namelijk veel sneller en geven gekleurde lichtsporen. Maar een wens doen mag natuurlijk altijd.

ISS 

“ISS is alleen zichtbaar na zonsondergang,” zegt een woordvoerder. Het is dan op aarde donker en het ruimtestation zelf wordt nog beschenen door de zon. Woensdag en donderdag is de baan van het ISS het meest gunstig.” Het zou dan twee keer per avond zichtbaar kunnen zijn. De eerste keer is even na 19.30 uur en daarna nog een keer net na 21.00 uur. Het internationale ruimtestation draait namelijk rondjes om de aarde en één ronde duurt ongeveer anderhalf uur.

Het ISS wordt door verschillende landen bemand en bekostigd. Sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond en sinds dien wordt het continue uitgebreid. Het ISS is bedoeld als onderzoekslaboratorium, fabriek en observatorium. Check de video hieronder voor een kleine rondleiding door het ruimtestation, gegeven door de Nederlandse astronaut André Kuipers.