Jaap Reedijk brengt eerbetoon aan tram in Dirksland

Foto: Trudy Duteweerd

Dirksland is sinds eind december een nieuw kunstwerk rijker. Kunstenaar Jaap Reedijk bracht bij de trambrug een ode aan de R.T.M..

Het kunstwerk draagt de naam M67, vernoemd naar het type tram dat ooit over het eiland reed. Het kunstwerk van Jaap werd gekozen door de inwoners van Dirksland. Zij mochten kiezen uit drie ontwerpen van drie eilandelijke kunstenaren. Dirksland vond dit kunstwerk het meest passend.

Jaap Reedijk en de R.T.M.

De R.T.M. is altijd iets bijzonders geweest voor beeldend kunstenaar Jaap Reedijk. De tram reed voor zijn ouderlijke woning in Klaaswaal dus de verhalen kende hij al. “Als kind heb ik alleen de bus mee gemaakt die ons vanuit de Hoekse Waard vervoerde,” vertelt hij.

Toen de opdracht kwam stond voor Reedijk al vast dat het in ieder geval de R.T.M. moest zijn. De gemeente koos de M67 waarna ook de bewoners voor het ontwerp stemden. “Eigenlijk vond ik het andere ontwerp dat ik ingediend had beter,” zegt hij eerlijk. “Dat was wat kleurrijker en moderner met de brugwachter centraal in het geheel.”

Kunstwerken op Goeree-Overflakkee

De kunstenaar heeft intussen meer kunstwerken ontworpen voor Goeree-Overflakkee. In Middelharnis, Dirksland, Sommelsdijk staan al monumentale kunstwerken van Jaap Reedijk. En die hebben altijd een link met het verleden. De R.T.M. past dus erg mooi in dat rijtje.

De andere overeenkomst is de samenwerking met Maarten en Wim de Roon uit Dirksland. Met hun constructiebedrijf hebben ze er een mooi kunstwerk van gemaakt. “Bij deze ‘staalmannen’ heb ik nooit veel uitleg nodig. Zij kunnen alles,” benadrukt Jaap.

Stalen uitvoering

Het R.T.M. voertuig werd geheel uitgevoerd in staal. Eén van de eisen omdat het vandalismebestendig moest zijn. Ook mocht het kunstwerk niet hoger dan 2 meter worden. Het trammetje in Dirksland is dus iets kleiner dan het originele voertuig. Het is een mooi rustpunt geworden met aan de binnenzijde informatie over de R.T.M..

Het initiatief voor dit kunstwerk kwam mede door de dorpsraad van Dirksland. En alles in samenwerking met de gemeente en de provincie Zuid-Holland. Het kunstwerk is een onderdeel van de vele projecten binnen de Erfgoedlijn.