Tel dit weekend de vogels vanuit je tuin of balkon!

Foto: Afbeelding van gabicuz via Pixabay

Een goede reden om dit weekend thuis te blijven. Op 29, 30 en 31 januari is het namelijk tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling.

Door Don Jon Hölsgens & Sam Fish

Het is een activiteit waarvoor je thuis moet blijven en dus erg passend voor deze tijd. Makkelijk vanuit je eigen huis. En zelfs bij slecht weer kun je zelfs gewoon mee doen, want het is de bedoeling dat je binnen blijf zitten en door het raam kijkt. Als je in je tuin of op je balkon gaat staan, heb je namelijk kans dat je de vogels afschrikt.

Nuttig

Hoe je ook mee doet met de Tuinvogeltelling maakt niet uit. Je bent in ieder geval nuttig bezig. De Nationale Tuinvogeltelling wordt al sinds 2001 georganiseerd door de Vogelbescherming Nederland. Zij doen dit samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. En met die informatie kunnen de beestjes beter geholpen en beschermd worden. Het is leuk en nuttig, dus doe zeker mee.

Tellen is makkelijk

Nu is tellen an sich al niet zo moeilijk. Maar het tellen van vogels doe al in drie makkelijke stappen.

  • Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari één keer een half uur de vogels in je tuin of op het balkon. Vliegen ze alleen maar over? Dan tellen ze niet mee.
  • Noteer alle waarnemingen van een soort, maar tel deze niet bij elkaar op. Je loopt dan namelijk de kans om dezelfde vogel dubbel te tellen.
  • Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus zie in je in een half uur drie koolmezen tegelijk en iets later vijf koolmezen? Dan geef je door; 5 koolmezen.

Het enige dat je dus nodig hebt voor de telling is pen en papier en een klein beetje basiskennis als het om vogelsoorten gaat.

Resultaten

Maar goed, dan heb je opgeschreven wat je allemaal hebt gezien. En dan? Geef dit door op de website van Vogelbescherming Nederland. Daar vind je een telformulier waar je heel makkelijk alles kunt invullen. Vergeet ook niet om je telling via de mail door te geven aan [email protected].