Sinterklaas komt aan, maar geen fysiek welkom

Foto: Pixabay; RvT1625

Goeree-Overflakkee verwelkomt Sinterklaas dit weekend, maar dan wel even op een andere manier dan we gewend zijn.

Dat houdt in dat veel activiteiten digitaal plaats gaan vinden. Ook wordt er een beroep gedaan op de verbeeldingskracht van de kinderen. “Sinterklaas is en blijft van harte welkom,” benadrukt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Met de nodige creativiteit en inzet gaat het ons zeker lukken om er een mooie periode van te maken.”

Verantwoordelijkheid

De gemeente roept de organisaties van andere activiteiten op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het is dus niet de bedoeling om activiteiten te organiseren waar een grote groep mensen op afkomt. Zo is het niet toegestaan dat de goedheiligman en zijn pieten een rondje door het dorp maken. Ook is het niet wenselijk dat er dit jaar pieten op straat lopen. Dit om te voorkomen dat er mensen op afkomen.

In omliggende gemeenten gelden dezelfde richtlijnen. De gemeente vraag iedereen die twijfelt over hun evenement, om contact op te nemen. Er wordt graag meegedacht over een goede invulling.

Geen fysieke ontmoeting

Eerder werd al gemeld dat de traditionele intochten zoals we die kennen, definitief niet door zouden gaan. De gemeente is daarna in gesprek gegaan met de diverse organisaties van dit evenement. Samen is er gekeken naar mogelijke alternatieven. Daarbij werd rekening gehouden met de toen geldende maatregelen. En daar zijn mooie initiatieven uit voortgekomen.

Echter is er sinds die tijd van alles veranderd. De maatregelen zijn strenger en er is niet veel meer mogelijk. Optochten op de openbare weg zijn niet toegestaan. Daarom zijn de alternatieve vieringen opnieuw bekeken. Het uitgangspunt was daarbij de verkeersbewegingen en contacten onderling te verminderen.

Wat kan wel

Er is dus een hoop niet mogelijk, maar dat betekent niet dat we helemaal niets kunnen doen dit jaar. Sinterklaas en zijn Pieten zijn gewoon hartstikke welkom. De burgemeester ontvangt hem dan ook op digitale wijze.

Daarnaast kunnen kinderen een tekening maken voor de Sint. Voor de deur van het gemeentehuis staat een speciale brievenbus waar kinderen een tekening voor Sinterklaas kunnen inleveren. De burgemeester zorgt er dan hoogstpersoonlijk voor dat de Sint de tekening krijgt. Dit kan overigens ook digitaal via de website van het Sinterklaas Journaal.

Activiteiten

Er komt na het weekend een uitgebreid artikel met daarin alle leuke activiteiten die je nog kunt ondernemen. Deze zijn uiteraard Sinterklaas gerelateerd. Dit artikel komt echter eerst in het Groot Goeree-Overflakkee te staan voordat wij het delen op onze website. Dat is de afspraak die we hebben. Echter is er wel één activiteit die we graag alvast willen uitlichten.

Het gaat om een speciale Sinterkaasshow in samenwerking met Gwendolyn Dance & Entertainment. Vanaf vandaag, vrijdag 13 november, staat er op de Facebookpagina van de dansschool een linkje. Via deze link kun je op zondag 15 november kijken naar deze speciale Sintshow. Het is een spannende kindvriendelijke show die ongeveer een uur duurt. Je ziet Sinterklaas, twee danseressen en verschillende karakters als Meneertje Koekepeertje. Kun je zondag niet kijken? Geen nood! Via de link kun je hem later ook nog terugkijken. Of gewoon nog een keer kijken, natuurlijk!

Genieten

“Sinterklaas is een kinderfeest waar jong en oud van geniet,” zegt de burgemeester. “Helaas kunnen we het nu niet zo uitgebreid en onbezorgd vieren als andere jaren. Volgend jaar kan dat hopelijk weer wel. Maar Sinterklaas is bijna in het land en hij maakt kinderen nog steeds erg blij. Ook al kunnen we hem nu even niet fysiek verwelkomen. Het is nu aan ons om er het beste van te maken.”