Kabinet komt met vuurwerkverbod voor dit jaar

Foto: Image by Free-Photos from Pixabay

Het kabinet komt voor dit jaar met een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk.

Het vuurwerkverbod is iets waar al weken om gevraagd wordt. Dat begon met artsen en burgemeesters. Later sloot ook de landelijke politie zich daarbij aan. Het tijdelijke, maar algehele, vuurwerkverbod moet er voor zorgen dat de druk op de zorg niet nóg groter wordt.

Besluit

Op dinsdag 10 november wordt er vergaderd en besloten. Dat laat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten. Ook zegt hij geluisterd te hebben naar alle groepen in de samenleving. Meer wilde hij niet kwijt over de kwestie.

Tot die tijd wordt er nog druk gesproken over compensatie voor de verkopers van het vuurwerk. Zij worden hard getroffen door de maatregel. Daarvoor moeten waarschijnlijk tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken worden.

Verbod

De regen van een verbod is de druk op de hulpdiensten. Door de coronacrisis zijn zij al overbelast. De schade en gewonden die samen gaan met de jaarwisseling kunnen ze er slecht bijhebben. “Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en een enorme druk op de hulpdiensten. Het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee,” zegt Hubert Bruls. Hij is de burgemeester van Nijmegen en de voorzitter van het Veiligheidsberaad.