Regenboog in top voor internationale Coming Out Day

Foto: Sam Fish

Elk jaar wordt op 11 oktober Coming Out Day gevierd. Dit jaar valt 11 oktober echter op een zondag en dus wordt het een dagje verplaatst. Niet vanwege de zondagsrust, maar voor het hijsen van een vlag moet een gebouw toch open zijn.

Door Sam Fish

En dus viert stichting Gay op Flakkee dit jaar twee dagen Coming Out Day. Op de dag zelf met een radioshow op RTV Slogo en op maandag 12 oktober door de vlag te hijsen bij het gemeentehuis. “We hadden nog voorgesteld om op vrijdag de vlag te hijsen en die dan het hele weekend te laten wapperen. Niet iedereen deelde ons enthousiasme, helaas,” laat de stichting weten.

Vlag hijsen

Bij Zuidwester in Middelharnis werd dit echter wel gedaan. Op het Hernesseroord ging op vrijdag 9 oktober de vlag in top. Daar bleef hij het hele weekend tot maandag 12 september.

De gemeente hees de vlag op maandagochtend 12 oktober. Dit werd gedaan door wethouder Berend Jan Bruggeman en PvdA-raadslid Jaap Willen Eijkenduijn. De wethouder laat weten dat er het afgelopen jaar een hoop bereikt is. “Die lijn moeten we voortzetten. Het lijkt me dan ook een goed idee om een actie te houden met de scholen, zodra dit weer mag en kan, natuurlijk. Het is belangrijk om de scholen erbij te blijven betrekken. Zij zijn de toekomst.”

Samen strijden

“Het is nog steeds een strijd die we moeten voeren en een strijd die nog niet kunnen neerleggen. Het is een strijd om iedereen zichzelf te laten zijn,” zegt Eijkenduijn na het hijsen van de vlag. Hij is al jaren aanwezig bij het moment dat de vlag wordt gehesen, maar altijd langs de zijlijn. “Je moet er veilig voor uit kunnen komen, wat voor geaardheid dan ook. Ik hoorde van het weekend iemand van WarChild op de radio zeggen ‘Eigenlijk streven we ernaar om de club op te heffen, maar dat zie ik in deze tijd niet gebeuren’. En dat geldt hiervoor ook. We moeten door blijven gaan. Ik zou bijna zeggen ‘zeker op Flakkee’. We hebben nog best wel een weg te gaan en laten we dat vooral samen doen. We zijn er nog niet.”

Coming Out Day staat vooral voor het erkennen van de gelijke rechten voor de LHBT+ gemeenschap. Toch vindt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman dat zo’n speciale dag niet nodig zou moeten zijn. “Het gaat erom dat je ook alle andere 364 dagen mag zijn wie je bent,” verklaart ze. “Op ons eiland moet iedereen zich gezien en geaccepteerd voelen, ongeacht hun geaardheid. Als burgemeester roep ik alle inwoners op om elkaar de ruimte te geven om zichzelf te kunnen zijn. Niet alleen op Coming Out Day, maar altijd en overal. Op Goeree-Overflakkee doet iedereen ertoe!”

Coming Out Day

Tijdens Coming Out Day gaat het er niet om dat iedereen op deze dag uit de kast moet komen. Deze dag is er juist voor bedoeld om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zien. Acceptatie is hierbij het belangrijkste woord. Het hele jaar door wordt je geaccepteerd voor wie je bent, maar tijdens Coming Out Day laten we het nog even extra zien.