Terug naar je kindertijd met antiek speelgoed

Foto: Leendert Verkerke

Normaal gesproken zou het Streekmuseum in Sommelsdijk rond deze tijd haar deuren sluiten voor de winterstop. Maar dit jaar even niet.

En dus gaan ze er vol tegenaan in de Maand van de Geschiedenis. In het museum is nu namelijk de expositie ‘Oost-West ons speelgoed is het best’ te zien. Speelgoed is iets wat iedereen aanspreekt. Iedereen heeft speelgoed gehad en misschien heb je zelfs iets bewaard. Met het zien van deze pareltjes slaat je hart heel even over en ga je helemaal terug naar je kindertijd.

Expositie

Oude poppenwagens, soldaatjes, auto’s, kinderserviesjes en nog veel meer vormen samen een vrolijke en kleurrijke expositie vol herkenning en herinneringen. Want iedereen heeft wel herinneringen aan een bepaald stuk speelgoed. Ongetwijfeld heb je met je neus tegen een etalage gestaan om al het moois te bewonderen.

Van prachtige modeltreinen, bordspellen en poppen tot serviesjes, en al dat andere moois waar je als kind mee speelde. In het Streekmuseum kun je al die herinneringen nu bij elkaar bewonderen. Uit de grote collectie van het museum is uit het depot materiaal gehaald dat nooit eerder vertoond is.

Functie

Natuurlijk is speelgoed heel leuk, maar het helpt kinderen ook leren. Zo kan speelgoed leren lezen of kleuren en vormen herkennen. Maar het kan kinderen ook kennis laten maken met beroepen. Denk bijvoorbeeld aan hamertje tik of een keukentje.

Borduurdozen, blikken speelgoed, muziekinstrumenten, treintjes, kwartetspellen en nog veel meer. Het geeft een mooi beeld van vroegere kindertijd. Het geeft de kinderen van nu een mooi beeld van hoe de kinderen vroeger hun tijd doorbrachten.

Kom kijken

De expositie is te bekijken vanaf zaterdag 10 oktober. Het museum is dan geopend van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 14.30 uur. Wegens de aangescherpte coronamaatregelen is er maar beperkte toegang en is reserveren verplicht.

Expositie Streekmuseum Speelgoed poppenhuis