Bezoek de St. Michaëlskerk in Middelharnis

Foto: PR St, Michaëlskerk

Op zaterdag 12 september is het Open Monumentendag in Nedederland. En Goeree-Overflakkee doet ook gewoon weer mee.

Steeds meer gebouwen worden toegevoegd aan de lijst van deelnemende monumenten. Zo ook de St. Michaëlskerk in Middelharnis. Deze is te vinden in de Ring van Middelharnis en kun je bezoeken van 10.00 tot 16.30 uur.

De kerk

De kerk draagt twee namen. De St. Michaëlskerk is de officiële naam, maar veel mensen kennen hem beter als de Grote Kerk. De kerk dankt haar naam aan de aartsengel Michaël aan wie deze kerk was gewijd. De geschiedenis van de kerk gaat erg ver terug, deze begint namelijk al op 1 maart 1312. Graaf Willem II van Holland stelt een paal- of grensscheiding vast van de heerlijkheid Putten. Maar pas op 1 januari 1465 besluiten de eigenaren het gebied te laten bedijken. In datzelfde jaar wordt ook begonnen met het bouwen van de kerk.

De kerk moet gebouwd worden ‘ter eere Godes en zijner gebendijder Moeder Marien in sonderlingen den heiligen Engel Sinte Michiel’. Zoals gebruikelijk in die tijd werd de kerk in de oost-west richting gebouwd. Bij binnenkomst loop je dus in de richting van Jeruzalem. Uit de periode van de bouw zijn nog twee altaarstenen aanwezig die voor de zuidelijke ingang liggen.

Open Monumentendag

Het programma van dit jaar ziet er anders uit dan je misschien gewend bent. Zo zijn er geen speciale activiteiten en is de ingang via de toren. In de kerk is het verplicht om eerst de handen te ontsmetten. Vervolgens is de looprichting aangegeven met pijlen. Je kunt de kerk weer verlaten via de zij-uitgang, richting het Oude Raadhuis.

In de kerk zijn gastheren en –vrouwen aanwezig voor rondleidingen en extra uitleg. Het beklimmen van de toren is dit jaar door de maatregelen niet mogelijk.

Orgelbespeling

Tijdens Open Monumentendag zal het orgel bespeeld worden, dit gebeurt drie keer. Van 11.30 tot 12.00 uur speelt Keel Villerius op het orgel. Paul Kieviet speelt van 14.30 tot 15.00 uur. En het is van 15.30 tot 16.00 uur aan André van de Beek.

Cookieinstellingen