Bijzonder verjaardagscadeau voor Oma Jo

Foto: Sam Fish

Joke van Vugt en Femke Meijboom hebben hun oma misschien wel het mooiste verjaardagscadeau ooit gegeven; haar eigen biografie! En hoewel ze het soms moeilijk vindt om te lezen, is ze er toch super trots op.

Door Sam Fish

Het begon allemaal eigenlijk al zo’n dertig jaar geleden. “Mijn moeder had toen al het idee om een boek te schrijven over oma’s leven,” vertelt Joke. “Maar de verhalen van toen, daar was geen touw aan vast te knopen. Er is dus nooit wat van gekomen.”

Tot drie jaar geleden.

September 2017

In september 2017 kwam het idee om het toch nog een keer te proberen. Femke had net de schrijversacademie gedaan. “Ik heb het nooit afgemaakt, maar ik had wel enige basiskennis,” vertelt ze. “Ik wist dus een beetje wat er nodig was om een boek te gaan schrijven en wat er allemaal bij kwam kijken.”

Daarnaast hebben de twee ook oude foto’s bekeken en veel biografieën gelezen ter inspiratie. “Dan zie je een beetje de opbouw voor een biografie,” zegt Joke. “Wat staat er allemaal in, hoe zit de opbouw in elkaar, dat soort dingen. Dat is best wel handig geweest.”

Echte start

Pas in de zomer van 2018 was de echte start van het boek. Toen waren alle planningen rond. “We hadden de rode draad uitgestippeld en we hadden op papier gezet wat we allemaal in het boek wilden hebben. We wisten ongeveer hoe veel pagina’s het boek moest gaan hebben,” vertelt Joke. “Vanaf dat moment konden we echt aan de inhoud gaan werken.”

En om dat te doen moest oma gaan praten. “Dat vond ik in het begin heel erg moeilijk,” laat ze weten. “De herinneringen die boven kwamen, dat was af en toe wel pijnlijk. Maar ik zag hoe gepassioneerd de meiden waren. Dat maakte een hoop goed,”

Uitstapjes

Om het iets makkelijker te maken namen Femke en Joke oma Jo mee op uitstapjes. “We gingen eerst naar het Streekmuseum in Sommelsdijk,” vertelt Femke. “Daarna bezochten we het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, we gingen naar Den Bosch en uiteindelijk naar Tiengemeten.”

De uitstapjes zorgden ervoor dat er nog meer herinneringen naar boven kwamen. Op die manier kon oma Jo aan de hand van de dingen die ze zag vertellen over haar verleden. “Dat was heel bijzonder om te zien,” zegt Femke. “Die uitstapjes hebben echt heel goed geholpen.”

Moeilijk

Het schrijven van het boek was niet makkelijk, voor alle drie de dames niet. “Ik vond het soms best moeilijk om me in te leven in die tijd,” zegt Femke. “Bijvoorbeeld de waarde van het geld, dat soort dingen. Het is heel moeilijk voor te stellen dat je een brood kocht voor een paar cent.”

Bij Joke was het vooral het doorzetten. “Het idee om een boek te schrijven is natuurlijk hartstikke leuk en spannend. Maar dan begin je met de voorbereiding en dan zie je hoeveel er ineens op je af komt. Dat is best wel heftig en soms angstaanjagend.”

Voor oma Jo was het andere koek. “Ze hadden aangegeven dat ze dit wilden gaan doen, mijn levensverhaal opschrijven. Ik vond het eigenlijk niet nodig,” zegt ze eerlijk. “Ik dacht altijd dat een biografie was voor mensen die niet meer leefden. Maar ik vind het toch eigenlijk wel heel erg leuk dat ze dit hebben gedaan. Buutengeweun!”

Leuk

Aan de andere kant hebben ze er alle drie enorm van genoten. “De uitstapjes, het praten met oma, de extra tijd die je samen doorbrengt. Dat was wel echt heel erg leuk,” geeft Joke aan. “Het zien van alle foto’s van vroeger is ook heel bijzonder. Het was zo’n andere tijd toen, dat is heel mooi om te zien.”

Boek

“Ik vind het jammer dat het boek klaar is,” zegt oma Jo. “We hebben nu geen uitstapjes meer voor de boeg.” Joke en Femke laten weten dat ze zeker nog wel leuke dingen gaan doen. “Wie weet voor een deel twee,” grappen ze.

Ben je benieuwd geworden naar het levensverhaal van oma Jo? Kijk dan op www.femkemeijboom.nl. Daar kun je alles vinden over het boek en je bestelling plaatsen. Veel leesplezier!

Biografie Oma Jo Femke Joke