Prachtige prijs voor kunstenaar uit Melissant

Foto: Sam Fish

De naam Paul Louis Kalishoek zegt misschien niet iedereen iets. Maar zijn werk heb je zeker wel gezien! Hij is een kunstenaar, wonend in Melissant en heeft een prachtige prijs gewonnen.

Door Sam Fish

Het gaat om de Interior Decor Artist of the Year 2020, onderdeel van de Benelux Enterprise Awards. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door EU Business News, een Europees zakelijk online magazine. Zij rijken jaarlijks prijzen uit aan bedrijven die onderscheidend en innoverend zijn in hun vakgebied. “Ik had er eerlijk gezegd nooit van gehoord, maar zij blijkbaar wel van mij,” zegt Paul. “Ik dacht ook eigenlijk eerst dat het spam was, maar met een beetje zoekwerk kwam ik erachter dat het allemaal echt was. Eerder hebben de architecten van de vogelkijkhut in Stellendam ook gewonnen.”

Paul Louis Kalishoek

Paul is een kunstenaar zonder enkele grens. “Ik gebruik elk materiaal en werk in elke stijl. Juist dat is voor mij de uitdaging,” vertelt hij. “Dat is ook waarom ik de prijs heb gewonnen, denk ik. Ik laat mij niet limiteren. Zo ben ik nu ook bezig aan een bijzonder kunstwerk voor langs de Provincialeweg richting Stellendam. Maar dat is een verhaal voor een andere keer,” zegt hij lachend.

Hij zit al bijna 30 jaar in het vak en begon ooit als decor-maker. “Ik maakte decors voor bands en dat vond ik eigenlijk wel tof, dus ik ging experimenteren. Inmiddels doe ik eigenlijk alles. Ik beschilder muren, auto’s, ontwerp bijzondere stijlen voor de keukens van Tieleman. Je kan het zo gek niet opnoemen.”

Prijs

De nominatie voor de prijs kwam vanuit de organisatie die de prijs organiseert. Zakenlieden van over de wereld kunnen artiesten te nomineren, maar de organisatie doet dat zelf ook. Dat doen ze niet alleen, daar zit een heel team aan internationale experts omheen. “Heel bijzonder dat ze mij hebben gevonden,” zegt hij een beetje verbaasd. “Dat verwacht je toch niet? Dit is een prijs van de Benelux, er zijn heel veel kunstenaars in dit gebied. Dat maakt het wel echt een hele eer, zeker om dan ook nog eens te winnen!”

Helaas heeft hij niets om vast te houden. “Volgens mij is er niet echt een fysieke prijs, dat is jammer, want zo’n beker is altijd leuk om begonia’s in te zetten,” grapt hij. “Maar je komt wel in magazines te staan. Dus heel veel mensen zien mij dan voorbij komen. Dat is dan weer heel goed voor je netwerk en kennisuitwisseling.”

Werk

Het kan niet anders dan dat je het werk van Paul al eens hebt gezien. Of je het nu door hebt gehad of niet. Zo heeft hij het Romeinse deel van het Archeon gemaakt. Maar ook de entree van het Paleis van Justitie in Utrecht is van zijn hand. En wat dichterbij; de muurschildering in de Vliedberg in Ouddorp heeft hij ook gemaakt.

“Ik heb ooit, jaren terug, een grote glasschildering gedaan voor een zwembad in Rotterdam. Dat was de grootste glasschildering van Nederland, heel gaaf,” vertelt hij. “Dat was een enorm raam langs het hele zwembad, dus dat deed ik met een zee-thema. Als dan de zon erop scheen, dan zwommen de vissen van het raam als het ware in het zwembadwater. Dat was heel gaaf om te zien.”

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de kunsten van Paul en wat hij nou precies allemaal doet? Neem dan een kijkje op zijn website www.fantasticvisions.nl. “Ik beschilder auto’s, muren, de vloer, alles. Ik werk met texturen en speciale producten. Bestaat het nog niet? Dan vind ik het uit met de hulp van bevriende techneuten. Zo ook de vloer in mijn atelier. Overdag is het een soort onyx-achtig marmer met bijzondere patronen. Maar ’s avonds lijkt het op een zee met daarin zeevonk. Dat is geweldig!”