Het is vandaag de dag van maandag 1 juni

Foto: Afbeelding van Larisa Koshkina via Pixabay

Het is vervelend om een gesprek stil te laten vallen door het gebrek aan gespreksstof. En wat is er nou gezelliger dan bijkletsen bij de koffieautomaat, als dat straks weer mag? We helpen je graag!

Door Sam Fish

Maandag 1 juni tekent de start van een nieuwe maand. Het is de maand waarin de zomer start en het is de maand van de langste dag. Het is pride month, waarin de pride-events plaats zouden vinden en waarin je trots mag zijn op wie je bent. Maar dat is niet alles.

Weerbericht

Behalve een nieuwe maand begint vandaag ook de meteorologische zomer. En die begint meteen ook goed. Er is af en toe kans op een stapelwolk of sluierbewolking, maar het wordt een zonnige en droge dag. Met hoge temperaturen ook, aan het einde van de ochtend is het al snel 20 graden.

Aan de standen kan een noordelijke zeewind opsteken. Dat zorgt er helaas voor dat de temperaturen in de middag een beetje kunnen gaan dalen. Maar wees gerust, koud wordt het niet. Het wordt gemiddeld op Goeree-Overflakkee zo’n 24 graden. En de zon is krachtig, dus vergeet je niet in te smeren!

Dag van de kinderen

We kennen allemaal Moederdag en Vaderdag. Maar op 1 juni is het de Internationale dag van de Kinderen! De Verenigde Naties noemt deze dag echter de Global Day of Parents, de dag voor ouders. Zij moeten de kinderen namelijk in een goede omgeving laten opgroeien. Maar aangezien het toch eigenlijk meer om de kinderen gaat, heet het in Nederland de Dag van de Kinderen.

Er zijn echter meer dagen voor kinderen. Deze Dag moet dus niet verward worden met de Internationale Dag van (de rechten van) het Kind op 20 november. Ook zijn er dagen voor vergeten, Afrikaanse, onnozele, en vermiste kinderen. Kinderen zijn dan ook de toekomst en hoe meer dagen er dus zijn hoe beter de toekomst.

Wereld melk dag

Nee, we hoeven vandaag niet massaal de koeien of geiten te gaan melken. Maar melk is wel één van de belangrijkste, gezondste en meest universele drankjes ter wereld. Daarom wordt elk jaar op 1 juni Wereld Melkdag ‘gevierd’. Tijdens deze dag wordt er stilgestaan bij het belang van melk in de groei van kinderen. Maar ook de rol die het speelt in het voedselproces.

Deze dag is in het leven geroepen door de Voedsel- en Agricultuurorganisatie van de Verenigde Naties. Al sinds 2001 bestaat deze dag vol evenementen. Daar zal dit jaar niet veel van terecht komen. Maar de terrassen gaan vandaag wel weer open. Misschien dat je daar kunt beginnen met een lekker glas koude melk.

Nog meer

Maar het is vandaag ook blote voeten dag en de dag van de nagellak, deze gaan leuk samen. Het is de dag van het koraalrif, de dag van de hazelnootcake, het is zeg-iets-aardigs dag, de dag van de olijf en de dag van de Heimlich manoeuvre. Hopelijk gaan die laatste twee niet hand in hand.

Jarig

En er zijn vandaag natuurlijk ook mensen jarig. Deze mensen mogen vandaag genieten van een lekker stukje taart. Gefeliciteerd!

  • Raffaela Paton – Zangeres – 37
  • Justine Henin – Belgisch oud-tennisster – 38
  • Oliver James – Engels acteur en muzikant – 40
  • Alanis Morissette – Canadese zangeres – 46
  • Karen Mulder – Fotomodel – 50
  • Marjon Keller – Voice-over en oud-zangeres – 62
  • Rob Scholte – Kunstenaar – 62
  • Annemarie Jorritsma – Politica – 70
  • Ron Wood – Bassist Rolling Stones – 73
  • Morgan Freeman – Amerikaanse acteur – 83
Dossier: De dag van