Maandag 25 mei is de dag van…

Foto: Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Het is vandaag maandag 25 mei. Dat is niet zomaar een dag. Vandaag heeft namelijk meerdere thema’s.

Door Sam Fish

Zo is het vandaag de dag van de handdoek en de dag van de Functionaris Gegevensbescherming. Maar ook is het de internationale dag van Afrika en de internationale dag van het vermiste kind.

De dag van de FG

Niet lang geleden werd de nieuwe privacywet ingediend. Die wet is de reden dat iedereen belaagd werd met e-mails omtrent de nieuwe privacyrechten. Het was het échte begin van de cookiemeldingen bij het bezoeken van een website. Maar het bracht ook iets goed. Sinds het ingaan van de nieuwe AVG moeten bedrijven een FG in dienst hebben. Een Functionaris Gegevensbescherming.

Deze persoon zorgt ervoor dat overheidsinstellingen niet zomaar aan de haal kunnen met je persoonlijke data. Maar ook dat deze informatie goed bewaard wordt als het wél verzameld wordt. De FG’s worden op hun beurt weer gecontroleerd door de Autoriteit Persoonsgegevens. En daarom is deze dag in het leven geroepen.

Het plan was om alle FG’s samen te laten komen in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar zouden ze meer leren over ingewikkelde juridische wetgeving. Ze leren daar om te gaan met specifieke dataverzoeken en wanneer data wel of niet opgeslagen mag worden. Maar ook hoe alles veilig gedaan kan worden.

De dag van de handdoek

Deze dag gaat niet zo zeer over het bestaan van de handdoek, maar meer de functie die werd benoemd in het beroemde boek ‘The Hitchhiker’s Guide tot he Galaxy’. In dit boek van Douglas Adams werd gezegd dat je met een handdoek veilig bent. Eén van de karakters in het boek droeg altijd een handdoek bij zich. Hij zei, want me een stuk badstof laat je zien dat je een goed voorbereide, ervaren ruimtereiziger bent. Je kunt het immers gebruiken om jezelf warm te houden of om mee te liften met passerende ruimteschepen.

Het was een grapje dat een culthit werd onder fans. De dag van de handdoek is door de fans dan ook bedacht door de fans. Op 25 mei 2001 overleed de schrijver. Daarom is dit de dag van de handdoek. Misschien niet allemaal, maar veel fans van de boeken nemen deze dag overal een handdoek mee naartoe.

Zie je dus iemand lopen met een handdoek? Dan weet je waarom!

De internationale dag van Afrika

25 mei wordt jaarlijks gevierd als de Dag van Afrika. De oorsprong van deze dag is de oprichting van de Organisation of African Unity (OAU) in 1963. In 2002 werd deze omgedoopt tot de Afrikaanse Unie (AU). Het is een samenwerkingsverband tussen 30 van de 32 onafhankelijke Afrikaanse landen.

Voor deze dag hoef je in Nederland geen uitbundige feestjes te verwachten, zeker nu niet. Maar sta wel even stil bij wat je voor Afrika kunt doen. Of wat Afrika voor ons doet.

De internationale dag van het Vermiste Kind

Het begon op 25 mei 1979. De 6-jarige Etan Patz uit New York verdween. Het ontketende een gigantisch mediacircus om de jongen terug te vinden. De datum werd door toenmalige president Ronald Reagan uitgeroepen tot Internationale dag van de Vermiste Kinderen. Een dag waarop we wereldwijd stilstaan bij alle kinderen die ontvoerd of weggelopen zijn.

Ook in Nederland zijn er organisaties die zich dag in, dag uit inzetten om vermiste kinderen op te sporen. Een bekende daarvan is Amber Alert. Neem deze dag eens de tijd om te kijken wat je zelf kunt doen. Bijvoorbeeld op www.vermistekinderen.nl of www.missingchildreneurope.eu.

Jarig 

Maar er zijn vandaag ook een aantal mensen jarig.

  • Giel Beelen wordt 43 (Radio-DJ Veronica)
  • Bettina Berger wordt 53 (actrice)
  • Prinses Laurentien wordt vandaag 54 jaar (echtgenote van prins Constantijn der Nederlanden)

Bron: Fijne dag van & Vandaag Jarig