Faunapark Flakkee is weer open en mensen zijn blij!

Foto: Sam Fish

Vorige week kondigde Petra Blokker dat haar Faunapark Flakkee in Nieuwe-Tonge weer open zou gaan. De dierentuin is inmiddels een week open en iedereen is blij.

Door Sam Fish

“Het was een super week,” zegt Petra blij. “We hebben de afgelopen week per dag deel gemiddeld 40 bezoekers gehad. De ene dag natuurlijk iets meer dan de andere, maar het gaat goed. Ik zit weer vol nieuwe energie. Ik ben weer dingen aan het regelen, ik heb nieuwe ideeën voor de toekomst. De heropening doet me echt goed.”

Petra hoefde het Faunapark officieel niet te sluiten voor het corona-virus, maar deed het uit voorzorg. “We wisten niet welke kant het op zou gaan,” zei ze begin maart. Ze diende een plan in bij de gemeente om veilig en verantwoord open te kunnen, maar ze gingen niet akkoord. Inmiddels zijn we twee maanden verder en mag het park weer open.

Trots

Het koste wat moeite, maar het park is dus weer open. En zoals eerder gemeld komen ze in grote getalen. “Ik ben zó trots op onze bezoekers,” zegt Petra blij. “Mensen houden zich heel netjes aan de regels, dat is echt fantastisch. Maar ook de kinderen. Dan zijn ze heel enthousiast en komen ze naar je toe rennen en halverwege zie je ze zich ineens bedenken dat ze afstand moeten houden. Dat is heel lief.”

Mensen zijn dan ook heel blij met de openstelling van het park. “Ze zeggen ook elke keer weer dat ze het zo fijn vinden dat het weer open is en dat het park zo mooi is. Dat doet ons als organisatie heel erg goed. Het is fijn om de mensen weer te kunnen verwelkomen.”

Verantwoord open

Om het park te kunnen openen moest er wel wat veranderen. “Mensen moeten online een kaartje kopen en dus ook meteen reserveren voor een bepaald dagdeel. Elk dagdeel mogen er maximaal 50 mensen het park in,” vertelt ze. “Daarnaast is ook het park helemaal éénrichtingverkeer geworden. Zo kom je niemand tegen.”

Wegwijzers gezocht!

En dat eenrichtingverkeer maakt mensen nog heel blij ook. “Ze zeggen dat het een fantastische route is die we hebben uitgezet in het park. Je komt met deze route langs alle dieren en je mist dus echt helemaal niets. Misschien houden we die er wel in.”

Als dat gebeurt zal ze echter wel nieuwe bordjes moeten laten maken. “We hebben deze geleend van de Omloop,” vertelt ze lachend. “Die gaat natuurlijk ook niet door, dus konden we hun bordjes lenen. Maar het leukste zou zijn om eigen bordjes te hebben die echt bij het park passen.”

Om van die routebordjes echt iets bijzonders te maken lijkt het haar wel leuk om de mensen thuis iets te laten ontwerpen. “Het lijkt me wel leuk als er allemaal verschillende dieren te zien zijn op die bordjes. Of elk bordje een ander dier. Misschien het dier dat op die plek te zien is of juist waar je naartoe geleid wordt.” Daarmee doet ze dan ook meteen de oproep aan de mensen thuis om bordjes te ontwerpen. “Dan kunnen we die laten maken voor in het park. Dat lijkt me echt heel gaaf!”

Wil je een eigen ontwerp insturen? Doe dat naar [email protected].

Adoptie

De afgelopen maanden was het Faunapark gesloten vanwege het corona-virus. Er waren dus ook geen inkomsten, wat inhoudt dat de dieren niet gevoerd kunnen worden. De buffer raakte leeg en dus deed Petra een oproep; adopteer je favoriete dier in het park.

De dieren blijven in het park, maar met het geld dat met de actie werd opgehaald kon ze toch twee maanden lang de dieren blijven voeren. “En het kan nog steeds! Mensen kunnen nog steeds een dier adopteren. Want die buffer is nu eenmaal leeg en we moeten blijven voeren. Dus als mensen nog een dier willen adopteren, dan kan dat zeker!”

Kijk voor alle opties op www.faunaparkflakkee.nl.

Kom op babybezoek

De oproep voor nu is dan ook om gewoon lekker naar het park te komen. Houd rekening met elkaar, houd afstand. En als je ziekteverschijnselen hebt, dan blijf je natuurlijk thuis. Is het druk bij de ingang, omdat iedereen op hetzelfde moment aankomt? Wacht dan even in de auto en wacht tot de rij verdwenen is. “Een aantal dieren hebben jonkies gekregen de afgelopen tijd. Dat moet je echt zien. Zo lief!,” laat ze weten.

“De serval gaat binnen twee weken bevallen en rond 10 augustus komt er meer babynieuws. De neushoornvogel zit namelijk ingemetseld. De vogels bouwen een eigen hutje waarin het vrouwtje gaat broeden. Het mannetje voert haar door een klein gaatje en als de jongen groot genoeg zijn wordt het hutje weer afgebroken. Dat is heel bijzonder om te zien. Ik weet dus ook niet op hoeveel eieren ze zit.”

Kom dus vooral even op babybezoek in het park. Er zijn de afgelopen weken heel veel jonkies bijgekomen. En geen zorgen, de in- en uitgang zijn gescheiden. Je komt dus ook bij binnenkomst of vertrek geen tegenliggers tegen.