Hoe gevaarlijk is samen zingen in tijden van corona?

Foto: PR Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders zingen in een koor. Talloze anderen doen dit ook in de kerk of tijdens sportwedstrijden. En ouderen zingen liedjes van vroeger in verpleeghuizen

Door Hedwig Heeren

Het samen zingen van liederen, welke dan ook, doet een mens goed. We zingen waar en wanneer we willen. Maar hoe groot is eigenlijk het risico van samen zingen in tijden van het corona-virus? Ivo Bouwmans van de TU Delft gaat dat nu onderzoeken, zo meldt EenVandaag.

Samen hoesten

Zingen is anders dan praten. Dat komt onder meer door de andere manier van ademhalen. “Je haalt dieper adem en gebruikt de longen op een andere manier,” vertelt Bouwmans. “Daardoor komen er diep vanuit de longen kleine druppeltjes omhoog, de aerosolen. Je kunt zingen vergelijken met hoesten. Dus als je met 100 mensen in een koor zingt, staan er 100 mensen om je heen te hoesten.”

Of en hoeveel aerosolen bijdragen aan de verspreiding van het virus is nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er signalen dat het gevaar niet moet worden onderschat.

Zorgen

Daphne Wassink is de voorzitter van Koornetwerk Nederland. Volgens haar leven er veel zorgen onder de koorleden in Nederland. Het is onduidelijk wanner zij weer mogen zingen, met anderhalve meter afstand natuurlijk.

In principe zou dat weer mogen vanaf 1 juni, met een bezetting van maximaal 30 leden. Toch is dat nog niet helemaal zeker. “Zoom-zingen is voor lang niet iedereen een bruikbaar alternatief,” schreef de korenkoepel eerder op hun website. Veel koren en dirigenten houden er echter rekening mee dat fysiek samenkomen pas op z’n vroegst in september weer kan.

Hoe Zoom-zingen eruit ziet, werd afgelopen zaterdag wel duidelijk. De organisatie van het alternatieve Songfestival maakte er namelijk gebruik van. Niet ideaal, maar wel veilig. En er kan zeker iets moois ontstaan, mits je het achteraf goed in elkaar knipt.