Heerlijk tot rust komen in de moestuin

Foto: Sam Fish

Wanneer ze precies begonnen weten ze niet zeker, waarschijnlijk vier jaar geleden. Maar dat ze de keuze hebben gemaakt, daar zijn Hetty en Katja nog altijd erg blij mee. Het werken in de moestuin is heerlijk therapeutisch.

Door Sam Fish

“We tennisten vaak samen en dan hadden we het wel eens over het hebben van een moestuin. Het leek mij altijd wel leuk,” vertelt Katja. “Wat mij tegenhield was eigenlijk dat ik het alleen moest doen. Maar Hetty en ik raakten erover aan de praat en zij vond het ook leuk om te doen.”

“Ik had een moestuin bij mijn huis in Breda,” verklaart Hetty. “Het was voor mij dus niks nieuws en het leek me wel leuk om dat ook hier op Goeree-Overflakkee weer op te pakken. Ik zei dat tegen Katja, zij kwam via een advertentie bij iemand terecht en voor we het wisten hadden we een eigen moestuin.”

Prettig

Katja en Hetty vinden het werken in de moestuin vooral heel therapeutisch. “Je komt hier echt tot rust,” zegt Katja. “Als je dan een hele week hard hebt gewerkt en je komt naar de moestuin. Dat is gewoon even genieten. Zeker nu het weer beter wordt.”

“Het fijne is ook dat we het samen doen,” vindt Hetty. “Het is niet zo dat we alleen maar aan het praten zijn. Sterker nog, we beginnen met een babbeltje, maar als we eenmaal aan de slag gaan dan zitten we zo in onze eigen wereld. Je zou bijna vergeten dat er nog andere mensen om je heen zijn. We komen inderdaad heel erg tot rust. Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de grond te zitten. En als je dan na een tijdje alles ziet groeien, dat is gewoon heel bijzonder.”

Tips

De dames begonnen zelf met een half stuk grond, maar hebben inmiddels ook de rest erbij genomen. “Het is in het begin een kwestie van proberen,” vertelt Hetty. “Maar je moet het gewoon doen. En luister naar de adviezen van de andere mensen bij de moestuintjes. We kregen veel advies van Buurman Bram. Die doet dit al jaren, dus die weet heel goed waar hij het over heeft. Als we hem niet hadden gehad, dan hadden we de aardappelen elk jaar op dezelfde plek gelegd.”

Die groene vingers krijg je dus vanzelf wel. En het zal je niet verbazen, maar de moestuin heeft het uiteindelijk gewonnen van de tennislessen. “Dit is veel leuker.”