Het is Pasen! Maar wat vieren we eigenlijk?

Foto: Pixabay; Silviarita

Pasen is voor iedereen toch wel een fijne dag? Lekker een extra dag vrij, een speciaal ontbijt, chocolade eitjes. Maar wat vieren we eigenlijk?

Door Joke Buurma

Iedereen viert het Paasweekend op een andere manier. Voor de een is het een heerlijk dagje vrij, voor de anderen betekent het de opstanding van Jezus. Hoe dan ook is het een goede dag om te hebben.

Wat is Pasen?

Pasen heeft voor iedereen een andere betekenis. En dus ook een andere reden om het te vieren. Hieronder een aantal voorbeelden.

  • Pasen is van oorsprong een feest van de heidense godin van licht en lente: Eastre. Hierbij werd de vernieuwing van het leven gevierd.
  • In Christelijke gezinnen wordt met Pasen de opstanding van Jezus Christus gevierd, nadat hij stierf op Goede Vrijdag. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging.
  • De Joden vieren met Pesach het Joodse Paasfeest. Voor hen betekent het de bevrijding van de slavernij uit Egypte.
  • Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Paasbrood

Bij Pasen hoort voor veel mensen ook een lekker Paasbrood. Maar waarom eten we dat eigenlijk? Rooms-Katholieken sluiten de vastenperiode af. Deze eindigt direct voor Pasen. En dit doen ze door feestelijk te bakken. Ze gebruiken hiervoor ingrediënten als spijs, rozijnen, noten, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. De vruchten worden geweld en fijngehakt voordat het door het deeg gaat. Het brood wordt vervolgens op een bakplaat gebakken.

Ook heeft het Paasbrood op Witte Donderdag een speciale betekenis, dat is altijd de donderdag voor Pasen. Op deze avond wordt het laatste avondmaal van Jezus herdacht. Hij vergeleek zichzelf met het brood dat hij uitdeelde.

En dan de chocolade Paashazen?

De Paashazen vinden hun oorsprong in het heidense Paasfeest. De Paashaas is een teken van vruchtbaarheid. Vroeger vond met eieren in oude hazenlegers. Deze waren daar gelegd door verschillende vogelsoorten, maar men dacht dat de haas dat had gedaan. Zo kwam de Paashaas aan zijn tegen van vruchtbaarheid.

Een andere oorsprong waaraan gedacht wordt, is dat de haas zich razendsnel voortplant. Ook dat wordt gezien als een teken van vruchtbaarheid.

De eieren die verstopt worden door de Paashaas komen ook voort uit de eieren die verstopt lagen in de hazenlegers. Vroeger was de Paastijd de tijd dat mensen op zoek gingen naar eten. Ze vonden dan de eieren in de oude hazenlegers.

Eieren met Pasen

Pasen is voor veel mensen hét feest om los te gaan met het eten van eieren. Chocolade of echte eieren, het maakt niet uit. Het liefst nog allebei! Maar waarom eigen? Hieronder vind je een aantal redenen.

  • Het ei stond symbool voor nieuw leven. Daarom is het ook symbool voor het nieuwe leven na de opstanding van Jezus
  • Eieren werden vroeger ook opgespaard tussen Carnaval en Pasen omdat in die periode streng werd gevast. Op de feestdag van Pasen werden eieren opgegeten om aan te geven dat het vasten voorbij was.
  • Verder zijn het ei en de kuikens symbool voor het voorjaar en het nieuwe leven

En waarom we die eieren beschilderen? Dan doen we om het leven en de vruchtbaarheid te bevorderen. Maar zeg nou zelf, het ziet er toch ook gewoon hartstikke leuk uit?!

Koninklijk Pasen

Om de Paasdagen dit jaar goed in te gaan heeft ook het Koninklijk Huis een bericht geplaatst.