Faunapark Flakkee voorlopig gered van ondergang

Foto: Sam Fish

Het was een emotioneel weekend voor Petra Blokker van Faunapark Flakkee. “Bijna alle dieren zijn geadopteerd!”

Door Sam Fish

De oproep op Facebook werd door verschillende media opgepakt en ook veel gedeeld door de mensen op Goeree-Overflakkee. “We hebben zo ontzettend veel mailtjes binnen gekregen van mensen die een dier wilden adopteren,” laat Petra weten. “Maar zelfs ook losse donaties, en soms hoge bedragen ook! Het is heel bizar, zo hartverwarmend om mee te mogen maken.”

In de oproep werd gevraagd of mensen de dieren in het park konden adopteren. “We zijn dit jaar maar een paar dagen open geweest. Toen kwam er storm, daarna hadden we heel veel water overlast en nu het corona-virus,” vertelt ze. “En als we niet open zijn, hebben we ook geen inkomsten. Zonder inkomsten is er geen geld om de dieren te voeren. Dus we raakten in de problemen.”

Dieren

Bijna alle dieren in het park zijn geadopteerd, sommige dieren zelfs meerdere keren. “Vooral de ezels zijn heel populair,” zegt ze lachend. “En het stinkdier is zelfs geadopteerd, dat is wel leuk om te noemen. Reedor, een rioolbedrijf uit Middelharnis, heeft het stinkdier geadopteerd, omdat ze allebei stinken.”

De enige dieren die nog niet zijn geadopteerd, zijn het stekelvarken, de hutia, tayra, vuurwezelfs en de neusberen. “Dat snap ik niet, dat zijn zulke leuke dieren, daar zou ik juist voor kiezen! Maar ik kan niet mijn eigen dieren adopteren, ik zorg er al voor.”

Corona-crisis

“Het is voor veel iedereen een rare tijd,” weet Petra. “Je mag niet op bezoek bij familie en vrienden, je mag hen niet even een knuffel geven. Dat is moeilijk. En dan komen hier ook nog de zorgen voor het park bovenop. Het is niet zo dat we direct zonder voer zaten, maar je weet niet hoe lang dit gaat duren. We zijn nu sowieso heel april nog dicht en dan wordt de buffer wel heel klein.”

De overheid heeft dierenparken nooit verboden om open te gaan. “Maar we wisten allemaal niet zo goed wat het was en hoe het zou gaan lopen. We vonden het een goed idee om voorlopig het park te sluiten.” Maar doordat het dus haar eigen keuze was en niet opgelegd door de overheid, maakt het park dus geen kans op een eenmalige tegemoetkoming.

“Ik had nog een heel goed plan bedacht,” laat Petra weten. “Ik dacht, als we nu het park open kunnen laten gaan in dag delen. En dan dus ’s ochtends een groep van maximaal 30 mensen en ’s middags ook. Dan moeten we het redden met het voer. Maar dat vond de gemeente geen goed idee. Ze hebben ons gevraagd om dicht te blijven, dus toen was het echt gedaan met de inkomsten.”

Even vooruit

Door het grote aantal adopteurs en donateurs is het park voorlopig gered. “We kunnen nu twee maanden vooruit,” zegt Petra opgelucht. “Daar ben ik echt heel blij mee. Ik ben iedereen dan ook echt ontzettend dankbaar voor de steun. We wisten wel dat er mensen zijn die het park leuk vinden, maar dit hadden we echt niet verwacht.”

Hoe lang het park nog dicht moet is niet bekend. “We hopen dat we over twee maanden toch wel weer open kunnen, maar je weet het niet. Niets is zeker op dit moment,” zegt ze. “Over twee maanden is het geld voor het voer weer op, dus dan is het aan de gemeente. Zij hebben ons gevraagd om dicht te blijven, misschien kunnen ze dan iets doen om ons tegemoet te komen.”

Laatste dieren

Zoals eerder genoemd zijn er nog een aantal dieren beschikbaar voor adoptie. “Misschien kan er namens de gemeente nog een dier geadopteerd worden, dat zou een mooi gebaar zijn. En als iedereen dan weer langs komt in het park zodra het weer kan, dan komt het helemaal goed met ons en de dieren.”

Help het park

Heb je de oproep helemaal gemist en wil je toch nog je steentje bijdragen? Dat kan! Natuurlijk kun je een losstaande donatie doen aan het park, maar je kunt ook een dier adopteren. Er zijn daarvoor vier mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op www.faunaparkflakkee.nl.

  • Optie 1: Voor eenmalig € 35 euro krijg je een adoptiecertificaat
  • Optie 2: Voor eenmalig € 50,- krijg je optie 1 + een foto van het door u gekozen dier op hout
  • Optie 3: Voor eenmalig € 100,- krijg je optie 2 + twee toegangskaartjes
  • Optie 4: Voor eenmalig € 150,- krijg je optie 3 + naamsvermelding op het verblijf van het gekozen dier