Boekenweek over rebellen en dwarsdenkers

Foto: Pixabay; Free-Photos

Dit jaar wordt voor alweer de 85ste keer de Boekenweek georganiseerd. Deze vindt plaats van 7 tot en met 15 maart.

De Boekenweek staat dit jaar in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten. De rebellen en dwarsdenkers. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken is van levensbelang voor de samenleving. Het is belangrijk om die vrijheid van de schrijvers te koesteren. Ze werken tegen de stroom in, zijn dwars, vervelend, onaangepast en onafhankelijk. Dat is belangrijk.

Genoeg reden dus voor de bibliotheek om een afwisselend programma samen te stellen dat past bij dit thema. Zo zijn er diverse lezingen over rebellen en dwarsliggers in de kunst en literatuur. Daarnaast vind je in de bibliotheken ook boekentips en inspirerende boeken in dit thema.

Boekenbal

Op 5 maart is er een boekenbal in de bibliotheek in Hellevoetsluis. Het boekenbal is een ode aan de rebellen en dwarsdenkers in de literatuur en maatschappij. De avond start om 20.00 uur met een lezing door Carrie. Deze rebelse Rotterdamse duizendpoot is onder andere bekend als sociaal advocaat, cabaretière en columniste voor het AD. Ook heeft ze vele boeken uitgebracht, zoals Koninginnen van de nacht (2003).

Aansluitend kan er gedanst worden op ‘rebelse’ muziek én kun je ter plekke een gedicht laten maken over een onderwerp naar keuze door sneldichter David Mulder.

Literaire avond met Ilja Pfeiffer

Op 12 maart komt Ilja Pfeiffer naar het BREStheater om te vertellen over zijn meesterwerk “Grand-Hotel Europa”. Deze literaire duizendpoot heeft al vele boeken, dichtbundels en toneelstukken geschreven waarvoor hij even zoveel nominaties en prijzen heeft ontvangen. Deze avond wordt muzikaal begeleid door Iris Penning.

Kroegquiz

Het is inmiddels een traditie om de Boekenweek af te sluiten met een kroegquiz. Ook dit jaar kunnen teams van vijf personen hun kennis testen en strijden om de eer én de wisselbeker. Deze avond vindt plaats op zondag 15 maart vanaf 16.00 uur in cultuurhuis Nieuwe Veste.

Kijk voor het volledige programma op de website van de bibliotheek.

Reacties