Ooltgensplaatse jeugd heeft nu eigen hangplek

Foto: Sam Fish

Het heeft even geduurd, twee jaar om precies te zijn, maar de jeugd van Ooltgensplaat heeft eindelijk een eigen plekje gekregen. Chillplek O’Jac werd vrijdagavond 17 januari geopend.

Door Sam Fish

Er was niet veel in het dorp aan de oostkant van het eiland. Maar daar is nu verandering in gekomen. Multifunctioneel Centrum ’t Centrum in Ooltgensplaat heeft er nóg een functie bijgekregen. Namelijk een hangplek voor de jeugd.

Overlast

De proef voor de nieuwe hangplek begon al in 2018. Er werd door buurtbewoners én jeugd geklaagd dat er niets te doen was. Daardoor hing de jeugd op straat en was er af en toe sprake van overlast. Dat moest veranderen.

Daarom staken verschillende partijen de koppen bij elkaar. Er werden gesprekken gevoerd om de behoeften van de jongeren in kaart te brengen en ondertussen werden er activiteiten georganiseerd om contact te krijgen met die jongeren.

Het was vervolgens de taak aan de gemeente, politie, BOA’s, ondernemers, de dorpsraad, de jongeren en Stichting ZIJN Jongerenwerk om een plan te maken. Er moest iets gebeuren voor de jongeren in dat dorp.

O’Jac

En zo werd Chillplek O’Jac geboren. Een plekje waar de jeugd terecht kan zonder op straat te hoeven zwerven. Lekker binnen waar niemand er last van heeft en waar ze ook echt iets leuks kunnen doen. In ’t Centrum wordt dus voortaan één keer in de maand een activiteit georganiseerd voor de jeugd. Daarnaast is er elke vrijdagavond een inloop. Daar kunnen ze gezellig samen zijn, maar ook bordspelletjes spelen, tegen elkaar strijden op de PlayStation, een film kijken of wat dan ook.

En de opening daarvan was op vrijdagavond 17 januari. Dit werd gedaan door wethouder Berend Jan Bruggeman. “Ik had oprecht geen idee was ik kon verwachten, maar jullie zijn hier met een grote groep. Dat doet me goed,” zegt hij. “Ik ben trots op hoe dit hele project tot stand is gekomen. We hadden hiervoor natuurlijk de Jongeren Ontmoetingsplekken, maar dat was niet echt een succes. En daarom is het fijn dat er vanuit het dorp zo is meegedacht over deze plek. Samen doen en samen sterk.”

Feest

De opening van O’Jac was tevens een afscheid voor wijkagente Heidi Westerbrink. Zij heeft jaren Ooltgensplaat onder haar hoede gehad, maar vertrekt nu naar Hellevoetsluis. Ze bedankt het dorp voor de gastvrijheid en gezelligheid.

Maar alleen een openingswoord van een wethouder en de politie is natuurlijk niet leuk voor de jeugd. Daarom speelde de Flakkeese band Dice de avond aan elkaar. Zij zorgden ervoor dat het een écht openingsfeest werd.

Reacties