Nieuwjaarsconcert Fanfareorkest De Hoop in Ouddorp

Foto: Harold Snippert

Nederland viert dit jaar 75 jaar vrijheid. We vieren de bevrijding van de Duitsers in 1945. Daar wil Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam muzikaal bij stilstaan.

Zij doen dit met een nieuwjaarsconcert. Deze wordt gehouden op zaterdag 25 januari in de Dorpstienden in Ouddorp. Het concert begint om 19.30 uur.

Invulling

Het belooft een bijzondere avond te worden in de Dorpstienden. Zo zal het eerste deel van het concert een gezamenlijk programma zijn. Leden van het jeugdorkest, de Pling-Plong groepen en leden van het grote orkest slaan namelijk de handen ineen.

Na de pauze laat De Hoop een zeer bijzonder werk horen; Engelenburcht, hartslag van een dorp. Het is de muzikale vertolking van de verschrikkingen van een wereldoorlog in een klein dorp. Maar ook van de hoop op een vredige wereld. De compositie heeft de VLAMO Award gewonnen. Dat is een prijs voor zeer bijzondere projecten in de blaasmuziek.

Fanfareorkest De Hoop realiseert zich dat deze compositie een andere lading aan de avond geeft dan luisteraars gewend zijn. Toch wilden ze de luisteraars de kans niet ontnemen om deze bijzondere theatervoorstelling te ervaren. Rond Koningsdag en 5 mei zal het orkest zeker ook het feest der vrijheid opluisteren met muziek van onder anderen Glenn Miller.

Engelenburcht

In een 75 minuten durende voorstelling kruipen we in de huid van verschillende personages. Ze vertellen de geschiedenis gezien door de ogen van de mensen die er deel van uitmaakten. Componist Simon ten Hoecke zette de beleving van deze eerste oorlogsdagen op muziek. Angst, eenzaamheid, heimwee, geloof, hoop, twijfel… Alle emoties die horen bij deze dramatische gebeurtenissen worden muzikaal vertolkt in een symfonisch geheel. De tekst en muziek vormen één geheel. Frans Limburg vertelt de verhalen van de personages.

Geen geschiedenisles en geen grote heldenverhalen. De voorstelling gaat over hoe gewone mensen in een landelijk dorp de oorlog beleefden. Het sluit op deze manier aan bij de opzet van de tentoonstellingen in het belevingscentrum dat in het voormalige Ursulinenklooster in Tildonk (B) is gehuisvest.

De opzet was het maken van een niet-commerciële, maar eerlijke en niet geromantiseerde voorstelling met nieuwe tekst en nieuwe muziek. De inhoud primeert op spektakelwaarde; geen flashy musical dus, maar een sobere voorstelling. Tekst en muziek zijn echter wel kleurrijk en zeer genuanceerd. Het tempo van de afwisseling van de sferen is traag, en versterkt het indringende en intense karakter van het werk.

Thema’s die aan bod komen zijn: angst, geloof (dat wankelt, maar ook een enorme steun is), hoop, de dood en de gruwel van de oorlog; spijt en wroeging, herinnering en heimwee; eenzaamheid.

De Engelenburcht vertelt over de gruwel van de doortocht van het Duitse leger door Tildonk, waarbij in Hambos de familie Valckenaers zo goed als uitgemoord werd. De blinde razernij was bedoeld als represaille voor de aanval door het Belgische leger, dat inmiddels alweer verdwenen was.

Actueel tintje

Simons muziek en de teksten van Ann Van Dessel versterken elkaar. Ann raadpleegde de uitgaven van de Hagok, las het oorlogsdagboek van de zusters Ursulinen en interviewde kinderen van oorlogsslachtoffers. Het getuigenis van Mohamed Sultan, een jonge Syrische acteur die als vluchteling in Europa terecht kwam, maakte het hele verhaal brandend actueel.

Reacties