28 november 1992: Een gezicht voor aids in Nederland

Op 28 november 1992 zong zanger René Klijn samen met Paul de Leeuw het nummer ‘Mister Blue’. Het was de afsluiting van het programma ‘Schreeuw van de Leeuw’. Daarin trad de zanger op als enige gast van de avond. Het was de avond waarop aids in Nederland een gezicht kreeg.

Door Wim Meijer

Tegenwoordig kunnen we het ons maar moeilijk voorstellen; de enorme impact van aids. Inmiddels zijn er allerlei Aidsremmers, maar dat was 30 jaar geleden wel anders. En daarmee werden we op 28 november 1992 nadrukkelijk geconfronteerd.

Ver van mijn bed show

Tot voor die 28e november was aids voor veel Nederlanders een ‘Ver van mijn Bed Show’. Weliswaar was men in de loop van de jaren ‘80 al regelmatig geconfronteerd met beroemdheden die door AIDS werden getroffen. Bijvoorbeeld de Amerikaanse acteur Rock Hudson, de flamboyante pianist Liberace, Queen-zanger Freddy Mercury, Anthony Perkins (Psycho), de beroemde balletdanser Rudolf Noerejev en toptennisser Arthur Ashe.

Toch leek aids nog altijd iets ‘niet-Nederlands’. Dat veranderde die avond bij Paul de Leeuw. Zanger en fotomodel René Klijn reed in zijn rolstoel de uitzending binnen. Zichtbaar getekend door de ziekte. Een uitzending waarin René Klijn ongedwongen en onomwonden praatte over zijn ziekte en zijn naderende einde.

Awards

De uitzending, gedragen door een ‘Paul de Leeuw in topvorm’, maakte diepe indruk in het land. Opeens was aids dichtbij gekomen en ook iets Nederlands geworden. Maar ook buiten Nederland ging ‘de Schreeuw’ niet onopgemerkt voorbij. De uitzending werd onder meer gehonoreerd met de ‘Bronzen Roos’ op het Festival van Montreux. Ook ontving het de Zilveren Medaille bij de Television Programming & Promotion Awards van New York Festivals.

Hitsingle

Het programma werd afgesloten met het nummer ‘Mr.Blue’, een duet van René Klijn en Paul de Leeuw. Na de uitzending groeide het uit tot een grote hit. De single, waar ook Candy Dulfer, Cor Bakker en Lois Lane aan meewerkten, stond in 1993 maar liefst 5 weken op de eerste plaats van de Top-40. De opbrengsten werden door René Klijn geschonken aan het AIDS-Fonds.

Even waren er ook nog plannen om een heel album op te nemen. Zover mocht het echter niet komen. Kort na het succes van ‘Mr.Blue’, op 5 september 1993, overleed René Klijn aan zijn ziekte. Hij werd gecremeerd en zijn as werd door zijn partner Maarten, in aanwezigheid van Paul de Leeuw uitgestrooid in de Hudson in New York.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden