Bakker Van Harberden komt met nieuw boekje

Foto: Sam Fish

Bakkerij Van Harberden in Melissant vierde in 2017 hun 100-jarig bestaan. Dat deden ze met het uitbrengen van een receptenboekje. In 2018 volgde een boekje met Flakkeese lekkernijen. En dat smaakte naar meer.

Door Sam Fish

“Deze editie is totaal anders,” laat bakker Jan van Harberden weten. “Het is echt een vervolg op het boekje van vorig jaar. Toen lag de nadruk vooral op de kop van het eiland. Nu gaan we ook zeker langs bij de andere kant van Goeree-Overflakkee. Daarnaast kan iedereen deze recepten maken, de ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. Kind kan de was doen.”

Het boekje bestaat uit drie delen die zijn gekenmerkt met drie prachtige drone-foto’s. “Die zijn gemaakt door Björn Mierop,” zegt Jan. “Ze zijn echt heel mooi geworden, ben er heel blij mee.”

Verdeeld

Het eerste deel van het boekje heet Trots op Flakkee. “Hierin gaat het echt over de dorpen,” ligt Jan toe. “Dat doen we op een heel speelse en verrassende manier. We hebben voor bijna elk dorp wel iets lekkers bedacht.”

Deel twee draagt de naam Boten en Bloemen. “Het eiland was vroeger altijd alleen maar bereikbaar per boot. Bijna elk dorp heeft dus ook een haven,” vertelt Jan. “Ze zijn misschien niet meer allemaal in gebruik, maar ze zijn er wel. En bloemen waren vroeger ook heel erg belangrijk. Voor veel mensen was het een belangrijke bijverdienste. Daar hebben we in dit deel op ingespeeld.”

En tot slot is daar deel drie, genaamd Geweld en Geluk. “Het Fort en zijn geschiedenis staat hier centraal,” laat hij weten. “Die geschiedenis vind ik persoonlijk mooier en spannender dan die van Den Briel. Dat mocht ik écht niet overslaan in het boek.”

Wees er snel bij

Op dinsdagochtend 12 november mocht hij zijn nieuwe boek overhandigen aan de burgemeester. Dit gebeurde in het bijzijn van het volledige college van B&W. “Het is voor mij een eer dat ik hier mijn nieuwe boekje mag presenteren,” zegt de bakker. “Ik weet dat er nooit publiek aanwezig mag zijn, dus dit is extra speciaal.”

Behalve het boekje had hij ook nog iets lekkers meegenomen naar de vergaderzaal. “Mijn nieuwe boekje is een heerlijk boekje,” zegt de bakker. “En daarom heb ik een nog lekkerder boekje voor jullie gebakken.” Hij onthult een prachtige taart in de vorm van het boek. Deze wordt aangesneden door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Ook heb ik voor jullie allemaal een zakje kruukplaetjes met Flakkeese honing. Dat is het eerste recept in het boekje. Dan hoeven jullie vanavond niet meteen aan de slag.”

Nog meer Lekker Flakkees

Sinds donderdag 14 november is het boek te koop op verschillende punten. En wees er snel bij! Er zijn er namelijk maar 1500 gedrukt en de eerste stapel is al weg. Nog meer lekker Flakkees is te vinden bij Molen de Hoop, het VVV Inpsiratiepunt, Visspecialist Hameeteman, De Mekkerstee, Verenigingsgebouw Oostdam, Landwinkel Keizer,  T-Toys Dirksland, Boekhandel Van der Boom, de Bruna in Oude-Tonge, Landwinkel ’t Zand en de Coop in Ooltgensplaat. En natuurlijk ook bij Bakkerij Van Harberden in Melissant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen