Monumentendag centraal bij Menheerse Werf

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Open Monumentendag komt er weer aan. En wel op zaterdag 14 december! De feestelijke opening is dit jaar bij de Menheerse Werf om 10.00 uur.

Op deze dag zijn er tussen 10.00 en 17.00 uur meer dan 40 monumenten te bezoeken. Check wel even de website van de specifieke locatie of er eventuele entreekosten worden gevraagd.

Plekken van plezier

Het thema ‘Plekken van Plezier’ kun je op het eiland echt beleven. Bij het Streekmuseum is het feest met een poterbal tussen 13.00 en 16.00 uur. De kerk van Stellendam bestaat dit jaar 199 jaar en heeft heerlijke oliebollen in de verkoop. Bij het weeghuisje in Ooltgensplaat is het goed toeven en zijn ook allerlei lekkernijen te vinden.

Bij de hoeve Kortstaert in Oostdijk is een antiekmarkt. De katholieke kerk van Oude-Tonge is net helemaal gerestaureerd en staat te pronken. Bij verschillende monumenten kun je meer te weten komen over de restauratie en de toekomstplannen. Zoals bij Fort Prins Frederik en het Raadhuis in Ooltgensplaat en bij de CERES in Ouddorp. Dit worden in de toekomst weer plekken van plezier!

Het is ook leuk dat verschillende kerken met hun kerktorens open zijn. Bijvoorbeeld in Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland en Ouddorp. Bijzonder is dat om 12.00 uur de 500 jaar oude Mariaklok in Goedereede wordt geluid. De Haringvlietsluizen zijn ook spannend om te ontdekken!

Opening met activiteiten

De Menheerse Werf is zaterdag 14 september een ‘Werf vol Plezier’! De opening is deze dag om 10.00 uur en wordt verzorgd door wethouder Berend Jan Bruggeman. Daarna is er een publieksevent.

Dit publieksevent is een activiteit van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Het event is vooral ook leuk voor kinderen. Wat is er allemaal te doen? Gaffelschuitjes maken, een kunstwerk in elkaar klinken, leren roeien en wrikken, trossen werpen, woorden raden met seinvlaggen. Kinderen krijgen uitleg bij de tijtafel en kunnen de kist van het kofjekokertje (het jongste bemanningslid op de vissersboot) vullen. Ook heel gaaf: vissoorten raden met de hulp van een echte Goereese visserman.

Inwendige mens

Een mens krijgt honger van al die leuke activiteiten. Daarom is er natuurlijk ook gedacht aan de inwendige mens. Er is van alles te eten en te drinken. Zelf suikervrij snoep maken kan bij de Sugar Fighters. Voor de ouderen tapt Solaes een lekker biertje en is Brandstof aanwezig met Flakkeese koffie. Verscheidene stichtingen en verenigingen presenteren zich op de Erfgoedmarkt.

Erfgoedpaspoort

Op het programma staat ook de lancering van het Erfgoedpaspoort. Met het gratis Erfgoedpaspoort kunnen kinderen het erfgoed op Goeree-Overflakkee ontdekken. Door stempels en stickers te verzamelen en leuke opdrachten te doen, is een stripboek te winnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen