FOTO’S – Draaidagen 48 Hour Film Project zitten erop!

In juni spraken we al even met The8Team, het Flakkeese team dat mee doet aan het 48 Hour Film Project in Rotterdam. Nu is het dan eindelijk zover. Het team is aan het draaien.

Door Sam Fish

Op vrijdagavond 23 augustus hebben de leden van The8Team hun informatie gekregen. Voor elk team zijn er namelijk verplichte ingrediënten die in de film moeten zitten. Zo moet het Flakkeese team zorgen dat er een personage in zit dat Karin of Karel Gerritse heet en penningmeester is. In de film moet een plattegrond voorkomen en de verplichte zin die moet terugkomen is ‘Niemand zei dat het makkelijk was’. “Voor het genre van de film mogen we kiezen uit ‘dark comedy’ of een dierenfilm,” laat Anne-Marie Vermaat van The8Team weten. “Wij hebben gekozen voor een soort overlappend genre. Maar de grootste focus ligt wel op de dark comedy.”

Aan de slag

Na de bekendmaking van de verplichte elementen is het tijd voor de crew om aan de slag te gaan. “We hebben vrijdagavond meteen een grove verhaallijn op papier gezet en die hebben we aan John Brosens gegeven. Hij is scriptschrijver en heeft al verschillende boeken op zijn naam staan,” vertelt Anne-Marie. “Hij heeft er een goedlopend script van gemaakt.”

En dan is het tijd voor het grote werk. “Ik heb geregeld dat we het gebouw van de Webego mochten gebruiken voor de opnames,” zegt Anne-Marie. “Zoiets regel je wel voor het geval dat je echt een locatie nodig hebt. Voor ons was dat dit keer het geval, maar het kan ook zijn dat je als genre ‘roadmovie’ toegewezen krijgt. Dan heb je niets aan een binnen locatie.”

Draaidag

De draaidag start voor de hele crew om 8.00 uur ’s ochtends. “Dan kijken we welke ruimtes we willen gebruiken, het licht wordt opgezet en de scripts worden uitgedeeld,” vertelt ze. “Daarnaast moest ik nog wat vals geld printen en de grimeur moest een plekje krijgen. Volgens mij zijn we uiteindelijk rond 9.30 uur begonnen met het echte filmen. En ik hoop dat we rond 21.00 uur alle beelden geschoten hebben.”

Als dat het geval is gaat al het materiaal naar de editor die de hele nacht aan de slag gaat met de beelden en de volgende dag bekijkt het hele team of alles klopt. Op zondag om 18.00 uur moet ten slotte alles ingeleverd zijn in Rotterdam.

Het verhaal

De film van The8Team gaat dit keer over Patricia. Zij heeft net te horen gekregen dat ze letterlijk doodziek is. Er is een behandeling die zou kunnen helpen, maar die is erg prijzig. Gelukkig hebben Patricia en haar man een mooi spaarpotje staan. Haar man is het daar echter niet mee eens, dat geld is voor zijn caravan.

Uiteindelijk ontmoet Patricia Karin, de penningmeester van Happy Donors. Dat is een bedrijf dat zieke mensen aan nieuwe organen helpt. Een geweldige kans voor Patricia om beter te worden. De praktijk is alleen niet zo legaal als het lijkt.

48 Hour Film Project

Het 48 Hour Film Festival is ontstaan in Amerika als een uitdaging onder professionele filmmakers. Langzaam aan is het verspreid over verschillende landen in de wereld en zijn er inmiddels ook een aantal in Nederland. “Het is nergens in Nederland in hetzelfde weekend, dus de echte hardlopers zouden alle steden af kunnen gaan,” zegt Willem. “We zijn ooit begonnen in Utrecht, maar we houden het de laatste jaren bij Rotterdam. Maar uiteindelijk gaat het erom welk weekend het beste uitkomt voor het team.”

Het 48 Hour Film Festival in Rotterdam vindt dit jaar plaats van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus. Na de bekendmaking van de winnaars op zaterdag 31 augustus komen alle ingezonden films online te staan. Zodra die van The8Team te zien is zullen wij deze uiteraard delen.

Poster The8Team 48 hour Filmproject Rotterdam 2019

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen