Nederland is trots op hun schone drinkwater

Foto: Ede.nieuws.nl

Zomer 2019 begint met een warmte record, een ware hitte golf teistert het land. De vraag om drinkwater is groot en daarmee komt de discussie rondom ons schone water ook weer op gang.

Door Juffrouw Raadgever

Het mes snijdt aan twee kanten. Waterpunten overal in het land om alle plastic flesjes te vullen voor hergebruik. Een feit is dat we met zijn allen het heel gewoon vinden dat de kraan blijft stromen. Zelfs met het voorbeeld van vorig jaar nog vers in onze herinnering, maken we ons nu niet direct zorgen.

Oplossingen tegen verspilling

Verspillen is het grote woord dat je steeds vaker hoort. In de straat worden mensen naar hun gedrag in het gebruik van water gevraagd. Verbazend. Over het algemeen maakt men zich nog geen zorgen. Zo nu en dan lijkt iemand zich bewust van een komend probleem. Als oplossing hoor je dan de meest vindingrijke ideeën.

Bijvoorbeeld het vijf minuten-wekkertje dat je ooit bij de douchekop kreeg. Die komt nu goed van pas. Heb je die niet? Neem een kookwekker mee. “Wel instellen hoor,” waarschuwt een meneer lachend. Of stickers met een dringende tekst, naast de kranen plakken. Een mevrouw vertelt dat zij een emmer mee de douche innemen om het eerste koude water op te vangen. Dat gebruikt ze dan weer voor de planten. Iemand anders haakt daar weer op in door te zeggen dat zij een regenton in de tuin hebben en dus het regenwater opvangen.

Druppel op een gloeiende plaat

Het is dus weer zover. Het is nodig dat we erop gewezen worden dat we veel zuiniger met ons drinkwater om moeten gaan. Doen we dat niet? Dan gaat het straks helemaal verkeerd. In mijn herinnering zie ik weer die jongen die geconfronteerd wordt met een hele rij witte tanks. Je kent ze wel, die witte doorzichtige, veertig liter tanks met een draaidop. Keurig gestapeld in een lange rij. De jongen zou in één jaar tijd zoveel water met  lang douchen verspild hebben. En dat is nog niet alles. Ook zou hij de kraan hebben laten stromen tijdens het tandenpoetsen.

Kijk, aan de overkant staat nog eens een stapel jerrycans. Zoveel heeft dat opgeleverd. De onverlaat met zijn onverantwoorde gedrag. Foei. Dus eerst maar weer eens de jongeren aanpakken! Het doel van deze confrontatie moet zijn dat de puber zich bewust gaat worden van zijn gedrag wat betreft het gebruik van water. Nou deze kwam wel binnen daar kun je van op aan.

Beschaamd belooft hij beterschap. Helaas wordt over de rug van deze ene jongen de hoop op minder watergebruik afgedwongen. Natuurlijk geldt voor iedereen die dit ziet; denk eens goed na. Toch lijkt het mij dat dit een druppel op een gloeiende plaat is.

We zijn gewaarschuwd

Natuurlijk je moet ergens beginnen. Bedenk de meest eenvoudige en voor de hand liggende oplossing. Dat is toch wel dat we allemaal onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Dan kan iedereen elkaar tips geven.

Een mevrouw raadt aan de was eens beter te sorteren. Draai alleen een volle wasmachine op het korte programma. Niet alle was is smerig, vaak is even luchten al voldoende. Ga eens een keertje de glazen en kopjes met de hand afwassen. Samen met een ander familielid is dat klusje zo geklaard. Je zou, net als vroeger, weer eens samen kunnen kletsen of zingen.

Gek eigenlijk, dat het erop lijkt dat de ‘gewone’ burger zich nog het meest de urgentie aantrekt. Ik hoor niemand met een groot huis, zeven badkamers en een zwembad zeggen; “Wij hebben besloten om de deuren van onze badkamers even op slot te doen en ons te beperken tot één badkamer voorlopig.” Hoeft ook niet! Helaas is voor veel mensen een paar keer minder badderen of douchen geen optie.

Ik weet het niet! Bij alle kranen een grote sticker met Wees Wijs Met Water? Bij elke kraan een emmer waarin het water kan dat niet gebruikt wordt? Hmmm, dat gaat mij een beetje te ver. Echt bewust omgaan met drinkwater lijkt mij voldoende.

Met vriendelijke groeten,

Juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen