Holle Bolle Avondmarkt in oude centrum Sommelsdijk

Foto: André Groenendijk

Op vrijdag 23 augustus is er een grote braderie aangevuld met diverse kinderactiviteiten in de historische kern van Sommelsdijk. De Holle Bolle Avondmarkt!

De markt vindt plaats op de Voorstraat, Marktveld, Sint Joris Doelstraat, Kerkstraat, Westdijk en rond de oude haven. Daar zullen vele kramen, muziek en attracties te vinden zijn.

Holle Bolle Dag

Van 14.00 tot 23.00 uur zal het bruisen in de historische kern van Sommelsdijk en het dorp zal geel blauw kleuren. Om 14.00 uur openen leden van sociëteit Rethorica de Holle Bolle Dag met avondmarkt door het zingen van een lied. Dit gebeurt bij het Koeienwachtertje op de hoek van het Marktveld en de Kerkstraat. Inmiddels hangt de Sommelsdijkse vlag op de kerktoren en is het historische deel van het dorp versierd met vele dorpsvlaggen.

Vanaf dat moment loopt er tot 18.00 uur het middeleeuws muziekgezelschap “Goet ende Fijn” over de braderie en zorgt voor de vrolijke noot. Op de Voorstraat is er een grote braderie, er zijn klassieke bromfietsen, motoren, oude tractoren, en enkele klassieke auto’s, waaronder een Mercedes 220 cabriolet. Op het Marktveld staat de RTM bus “het grasklokje”. Daarnaast zijn er verschillende vormen van muziek en lopen er personen in oude klederdracht rond.

Rond de haven is een gezellige ambachts- en streekmarkt en zijn er tal van kinderactiviteiten te vinden.

Optredens

Om 15.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur wordt er op het Marktveld een toneelstukje opgevoerd: “De Moord op de Boerderij van Boer Bol” wordt nagespeeld.

’s Avonds 20.00 en 21.00 uur zijn er optredens van het Shantykoor “Op Volle Kracht”. Tevens zorgen leden leden van de Gerrit Razenberg Stichting met het orgeltje de Kleine Victoria voor muziek.

Leden van de Sociëteit Rethorica, uitgedost als de voormalige rederijkers, geven uiting door middel van sketches en/of liederen aan de edele conste, genaamd Rethorica. En daar ligt dan de link met de naam van het Flakkeese biermerk Solaes, want die uitingen, zo is beschreven in de oude statuten van Rethorica “zullen dienen ter verdrijving van de  melancholie en ter vermeerdering van solaes ede vreucht”.

Openingstijden

Het Streekmuseum in de Kerkstraat heeft haar openingstijden aan de markt aangepast. In het museum is voor de gelegenheid een expositie van werken van Rien Poortvliet te bekijken en zal de grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland in zijn geheel te zien zijn.

Extra opening

In samenwerking met de Molenstichting GO is de oudste molen van het eiland te bezichtigen. De “Korenbloem” dateert uit 1705. Er rijdt zelfs een speciaal treintje over de Westdijk naar de molen.

Ook de grote kerk opent tijdens de Holle Bolle dag haar deuren. Bezoek de van oorsprong gotische kerk uit de 15 e eeuw en bekijk het prachtige roze “Meere-orgel” uit 1821. Mits er voldoende vrijwilligers te vinden zijn, wordt de toren geopend voor het publiek.

SMB, de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen, zal haar gebouw De Doele openstellen tijdens deze voor Sommelsdijk traditionele dag. De RTM zal boven in dit gebouw in de Sint Joris Doelstraat historische beelden vertonen van de tram op Goeree-Overflakkee. Beneden en buiten is een expositie van een aantal leden van fotoclub “De Rare Kiek”.

In de Remonstrantse Kerk is een expositie met werken van kunstenaar Caspar Lindeman. Diverse bekende mensen van het eiland heeft hij geschilderd. In de kerk is er tevens een verkoop van kunst en antiek.

Lokale vulling

Buiten het gebouw zal in samenwerking met brouwerij Solaes en Flakkeese Brandstofkoffie een terras ingericht worden.

Mensen in klederdrachten heten de bezoekers welkom. Zij delen tevens ook lekkere hapjes en uit op het terras. De geur van kruukplaetjes zal u vast niet ontgaan. Deze worden ter plaatse gebakken door de vrijwilligers van het Streekmuseum.

Kleedjesverkoop

Tijdens de Holle Bolle Dag is het ook mogelijk om zelf spulletjes te verkopen. Voor deze Holle Bolle Kleedjesmarkt wordt een deel van de Sint Joris Doelstraat beschikbaar gesteld.

Dit wil je toch allemaal niet missen?

Reacties