The8Team klaar voor 48 Hour Filmfestival

Foto: PR The8Team

Echt voorbereiden zit er niet bij, maar toch is The8Team al helemaal klaar voor het 48 Hour Filmfestival van Rotterdam. “Het is altijd een enorme adrenalinekick,” laat de regisseur weten.

Door Sam Fish

Voor de zesde keer doet The8Team dit jaar mee aan het 48 Hour Film Festival en de afgelopen jaren hebben ze al een aantal prijzen in de wacht gesleept. “We hebben de prijs gewonnen voor de make-up, dat is een mooie opsteker voor onze visagiste,” vertelt Anne-Marie Vermaat, één van de leden van het Flakkeese filmteam. “En we hebben ook al eens een nominatie gekregen voor het beste gebruik van Rotterdam.”

Ieder zijn taak

De kern van The8Team bestaat uit acht vaste crewleden en elk jaar zijn er mensen die zich aansluiten bij de groep. Zo doet Willem Kremer de regie en is hij teamleider. Ronald van Amstel is assistent-regie en editor. John Brosens schrijft het script. Willem Sybsema en Jos van der Brent zijn cameramannen. Gerard Lauck is de geluidsman van het team. Anne-Marie Vermaat ontwerpt de poster en is actrice. En Jan Vermaak zorgt voor de Making Of van de film en is runner. “Dat is een aardige club,” bevestigt regisseur Willem Kremer. “Maar we zijn inmiddels aan elkaar gewaagd, we weten precies wat we aan elkaar hebben en we zijn allemaal goed in wat we doen. Dus ook dit jaar gaat het helemaal goed komen.”

Uitdaging

Elk jaar is het weer een nieuwe uitdaging voor het team. “Vooraf weet je helemaal niets,” vertelt Willem. “We krijgen op vrijdagavond in bioscoop ‘Lantaren Venster’ in Rotterdam de verplichte ingrediënten, zoals een karakter, een voorwerp, een zin en een genre, en dan hebben we 48 uur om een film te maken.” Vooraf kan er dus nog niets gepland worden. “De locaties, de verhaallijnen, alles hangt af van de verplichte ingrediënten,” vult Anne-Marie aan. “Maar zodra die dingen bekend zijn springen we de auto in, wordt alle informatie doorgebeld naar de rest van het team dat in het “crisiscentrum” op Flakkee op de benodigde informatie zit te wachten, zodat zij vast aan de slag kunnen en als we eenmaal allemaal bij elkaar zitten kunnen we er vol voor gaan.”

Zo is dus de vrijdagavond ingepland voor het script en het maken van een draaiboek. Op de zaterdag wordt alles gefilmd. Diezelfde avond wordt een start gemaakt met de montage. Dat kan tot diep in de nacht doorlopen en de volgende ochtend werpt het volledige team een kritische blik op het voorlopige eindproduct. “Op dat punt is er nog ruimte om dingen aan te passen,” laat Willem weten. “Als alles is goedgekeurd moeten we het op zondag uiterlijk 18.00 uur inleveren, samen met alle documenten erbij waar uit blijkt dat we er geen geld aan hebben uitgegeven.” Dat is namelijk nog een verplichting, er is geen budget. Teams mogen niet betalen voor een locatie of acteur. “En dan is het wachten.”

De uitslag

Een week lang zitten alle deelnemende teams vol spanning te wachten op het volgende weekend. “In die week worden alle films bekeken door een vakjury,” vertelt Anne-Marie. “In het weekend komen we dan met alle teams bij elkaar en bekijken we alle films die gemaakt zijn. Het is altijd weer leuk om te zien hoe zij met de verplichte ingrediënten zijn omgegaan.”

En daarna natuurlijk aansluitend de prijsuitreiking. Zou het Flakkeese The8Team er dit jaar weer met een prijs vandoor gaan?

48 Hour Film Festival

Het 48 Hour Film Festival is ontstaan in Amerika als een uitdaging onder professionele filmmakers. Langzaam aan is het verspreid over verschillende landen in de wereld en zijn er inmiddels ook een aantal in Nederland. “Het is nergens in Nederland in hetzelfde weekend, dus de echte hardlopers zouden alle steden af kunnen gaan,” zegt Willem. “We zijn ooit begonnen in Utrecht, maar we houden het de laatste jaren bij Rotterdam. Maar uiteindelijk gaat het erom welk weekend het beste uitkomt voor het team.”
Het 48 Hour Film Festival in Rotterdam vindt dit jaar plaats van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden