Flakkeese Dagen waren koud, maar gezellig

Foto: Fototeam Flakkeese Dagen

Het was een vier-seizoenen editie; sneeuw, regen, wind, maar gelukkig ook af en toe een lekker zonnetje. En natuurlijk het aller belangrijkste, het was gezellig!

Door Sam Fish

De Flakkeese Dagen werden dit jaar alweer voor de dertigste keer georganiseerd. En al dertig jaar is het misschien wel het gezelligste festival van het eiland. “Je kan alles nog zó goed plannen, maar het weer heb je nooit in de hand. Gelukkig ontbreekt het nooit aan gezelligheid,” zegt Bianca van Duivendijk van popstichting Jailhouse. “De muziek was goed, er zij geen rare dingen gebeurd, de EHBO heeft één pleister geplakt en er zat zelfs niets in de drugs- en wapenkluis van de beveiliging.”

Nieuwe locatie
Voor de dertigste editie waren een aantal veranderingen ingepland, maar de nieuwe locatie stond niet op de planning. “We hebben jaren op het Edisonterrein gezeten, op het industrieterrein in Middelharnis. Dat terrein stond al een tijdje te koop en nu worden er dus garageboxen op gebouwd. Wij konden daar dus niet blijven,” vertelt Bianca. “We zijn toen samen met de gemeente gaan kijken naar een nieuw plekje, maar zelf vonden we de Hofjes wel heel fijn. De gemeente stemde in en we konden gaan beginnen met plannen.”

“Het fijne aan deze locatie is dat het dichter bij het dorp is, dus meer sociale controle, mensen rijden erlangs en zien dus precies wat er gebeurt en de bezoekers hoeven minder ver te fietsen. Daarnaast is het ook dichter bij het JAC, dus dat is wel handig met het opbouwen van het festival,” laat ze weten. “Plus, we hadden de hoop dat de wind zo zou staan dat het geluid de polder in werd geblazen en dat is gelukt.”

“Ook bij de bezoekers beviel het nieuwe terrein goed,” laat Jailhouse-collega Annet Horselenberg weten. “We hebben niets dan complimenten ontvangen. Zowel de bewoners als de bedrijven rond het terrein waren blij met hoe het is gegaan. En wij zijn ook blij met hen. We hebben geen klachten ontvangen, het nieuwe parkeerterrein van de Lidl is speciaal voor de Flakkeese Dagen eerder open gegaan, dus dat is helemaal top.”

Bio test
“We hebben dit jaar een test gedaan met het scheiden van afval,” vertelt bestuurslid Rico van Beveren. “We wilden het festival duurzamer maken. Dat hebben we geprobeerd door het afval te scheiden. Veel mensen hadden alleen niet door dat de bekertjes ook biologisch afbreekbaar waren. Alles wat op het festival verkocht werd was bio-afbreekbaar. Dat moeten we volgend jaar beter communiceren, misschien duidelijker aangeven. Nu belandde uiteindelijk alles door elkaar, maar het is altijd even zoeken. Het begin is er in ieder geval en het kan alleen nog maar beter worden.”

Ook was er iets verzonnen op de biertrays. “Goed voor Goed heeft voor ons houten trays gemaakt die we konden hergebruiken. Daar hebben we op het festival zelf wat leuke kreten opgezet waaruit duidelijk werd dat de trays herbruikbaar waren en terug naar de bar konden,” vertelt Bianca. “Dat liep best goed. Mensen vonden vooral de kreten heel erg leuk, en hielden de trays soms ook bij zich zodat ze hem elke keer weer mee konden nemen naar de bar.”

Bedankt
“We willen vooral de omwonenden bedanken, alle sponsoren, de vrijwilligers, Ad en Janneke van de tabakswinkel op D’n Diek voor het goed afhandelen van de voorverkoop en natuurlijk alle bezoekers. Het was een geweldige editie,” aldus Annet.

Leuke cijfers
Elk jaar gaat er weer een hoop liters aan drinken doorheen. We hebben de cijfers van de laatste Flakkeese Dagen eens op een rijtje gezet. Zo zijn er 64 fusten bier doorheen gegaan, waar per fust zo’n 200 bekertjes uit komen. Van de Liefmans fusten zijn er 5 leeg gegaan en zijn er ook nog 12 kratten aan Liefmans flesjes geschonken. En daarnaast zijn er ook nog eens ruim 400 flessen frisdrank doorheen gegaan.
Aan het festival hebben bijna 90 vrijwilligers meegewerkt, traden 27 bandjes en DJ’s op en zijn er bij elkaar bijna 1500 kaarten verkocht.

Reacties