Mee met de Terug naar Toengemeten Dagtour

Foto: PR Herberg Tiengemeten

Tiengemeten is nu een uitgestrekt natuurgebied, maar eind vorige eeuw was het een agrarisch eiland met akkerbouw, boomgaarden en grote boerderijen.

Wilt u terug in de tijd en de unieke verhalen en historische plekken van deze besloten gemeenschap leren kennen? Meldt u dan aan voor de Dagtour ‘Terug naar Toengemeten’ op 31 mei.

Foto: Winter 1985. Scholieren van Tiengemeten met helicopter naar School

In 1996 kocht Natuurmonumenten het eiland Tiengemeten voor 30 miljoen gulden van de AMEV. De zeven boerenfamilies die het eiland benutten voor akkerbouw en fruitteelt moesten hun bedrijf elders voortzetten en hun eiland verlaten. Daarmee kwam een einde aan decennia boerenleven in een afgezonderde, bijzondere samenleving.

“Geen overlast, geen inbraken, geen stadse ellende. Als je twee weken op vakantie ging, hoefde je de buitendeur niet op slot te draaien. En was een boerendochter jarig, dan kwam iedereen een borreltje drinken. Bijna elke week was het wel een keer raak,” typeert een van de eilandbewoners het ongedwongen leven van toen.

Een rijbewijs had je niet nodig op Tiengemeten en dus reed van jong tot oud rond in sloopauto’s. Er was een tankstation, een postkantoor, een winkeltje en zelfs een zelfgebouwde ijsmobiel waarmee de bewoners het bevroren Haringvliet overstaken (terwijl de kinderen dan met de helicopter naar school werden gebracht)! De 11 km asfaltweg is nu verdwenen en ook honderden populieren zijn gekapt voor de metamorfose naar een open natuurlandschap. Er zijn echter nog veel sporen terug te vinden van het Tiengemeten uit de vorige eeuw en er zijn mooie verhalen over deze tijd op een eigenzinnig eiland.

De ‘Terug naar Toengemeten Tour’ op vrijdag 31 mei (Hemelvaartweekend) besteedt veel aandacht aan het oorspronkelijke Tiengemeten. Boer Piet Holster (hij kent het eiland als zijn broekzak en werkte er tientallen jaren) neemt je mee in de huifkar, getrokken door twee Belgische paarden, en verhaalt onderweg over het reilen en zeilen op het eiland voordat het een natuurgebied werd. Ook laat hij plekken zien die zichtbaar herinneren aan die tijd.

Onderweg is er koffie/thee en eilandkoek en op de oostpunt van het eiland maakt de huifkar een tussenstop voor een uitgebreide boerenlunch bij Herberg Tiengemeten. Daar wordt ook een bezoek gebracht aan de Karantijn, waar het militaire verleden van Tiengemeten aan bod komt. Vanwege het intieme karakter van de ‘Terug naar Toengemeten’ dagtour’ is het aantal deelnemers beperkt tot 18.

Kosten incl. huifkartocht en gids, koffie/thee/koek en lunch € 45,- pp. Excl. retour veerboot a € 6,- pp (leden van Natuurmonumenten € 4,-). Niet geschikt voor huisdieren. Tickets en informatie via de website van Herberg Tiengemeten.

Reacties