Flakkees team mee met Arctic Challenge Tour

Foto: Sam Fish

Even met de auto naar de Noordkaap. Dat is het avontuur dat Patrick van de Waart en Kees van der Laan uit Oude-Tonge aangaan in januari 2019.

Door Sam Fish

“Ik zag op tv de uitzending van de reis van vorig jaar en ik vond het zo tof. Ik belde Kees en zei; dit gaan wij ook doen,” vertelt Patrick. “Er mogen in totaal 35 teams meedoen en wij zijn team 29. Je moet dus wel echt snel zijn met aanmelden als je een keer mee wilt doen.”

De Arctic Challenge Tour is een autorit van zo’n 7000 kilometer in negen dagen die gaat van Vliegbasis Twente naar de Noordkaap en weer terug. Temperaturen op de koudste plek van de race kunnen dalen tot zo’n 40 graden onder nul. De hele reis wordt gevolgd door camera’s en uiteindelijk uitgezonden op RTL 7.

Goed doel
Natuurlijk is zo’n ritje hartstikke leuk, maar het is ook nog eens voor het goede doel. “Wij rijden voor de Geriatrische Trauma Unit van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Ik werk zelf in het Maasstad en de link was dus snel gelegd,” vertelt Kees. “Er wordt altijd heel veel gedaan voor zieke kinderen en dat is echt geweldig, begrijp me niet verkeerd. Maar wij wilden deze kans aangrijpen om eens iets voor de ouderen te doen die aan het einde van hun leven staan.”

Op de geriatrische afdeling zitten namelijk ouderen met een complex ziektebeeld. “Om het einde van hun leven nog iets prettiger te maken willen we, met het geld dat we ophalen, beleeftafels neerzetten op de afdeling. Dat zijn grote tablets waarop de mensen spelletjes kunnen spelen en oefeningen kunnen doen,” legt Kees uit. “Zo’n tafel is best duur, maar we hebben een bedrijf hier in Oude-Tonge, Onwijs, gevonden die de tafels maakt.”

Geld inzamelen
Maar om zo’n dure tafel aan te schaffen moet er natuurlijk wel geld opgehaald worden. “We hebben gesproken met de fondsenwerver van het ziekenhuis en zij heeft voor ons een speciale pagina gemaakt op de website van de Vrienden van het Maasstad,” vertelt Kees. “Op die pagina staat een grote doneerknop en dan wordt je meteen doorgestuurd naar de pagina van iDeal. Dat neemt ten eerste een hoop werk uit handen en ten tweede is iDeal voor een hoop mensen een vertrouwd betaalmiddel.”

LEES OOK: Nieuw receptenboekje Bakkerij Van Harberden is 100% Flakkees

“En het geld dat daar binnenkomt gaat ook allemaal naar ons gekozen doel,” verzekert Patrick. “De benzinekosten komen uit eigen zak en de overnachtingen en het eten wordt bekostigd uit het inschrijfgeld dat we uit eigen zak hebben betaald. Het geld dat gedoneerd wordt, gaat dus echt allemaal naar de beleeftafels. En wie weet, als er zoveel geld binnenkomt dat we meerdere tafels kunnen kopen, dan kan er ook een naar het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Daar heeft het Maasstad tenslotte een goed samenwerkingsverband mee.”

“Dat kan altijd, maar laten we eerst maar eens kijken of we die eerste tafel bij elkaar gespaard krijgen,” lacht Kees.

Winnend team
“We hebben contact opgenomen met het winnende team van vorig jaar, zij komen uit Hellevoetsluis, dus daar zij we even langs gegaan,” laat Patrick weten. “Zij hebben echt heel intensief geracet. Er was er één aan het rijden en de ander was dus short-cuts aan het regelen bij boeren met landweggetjes en die bijrijder zorgde er ook voor dat de ferry even vijf minuten zou wachten zodat ze nog net mee konden, ze namen binnenbochten. Dat is heel intensief. Wij gaan we echt racen, maar we gaan niet voor de winst. Ik geloof niet dat dat voor ons is weggelegd. Als je dan in bed ligt ben je geloof ik nog bezig met het zoeken van snellere oplossingen.”

Steun Team 29
Alle kleine beetjes zijn welkom voor het team en dus roepen de heren iedereen op om te doneren. “De link naar actiepagina met doneerknop is een beetje lang, maar via onze Facebookpagina kun je er ook komen,” zegt Kees. “We zijn te vinden onder de naam ACT 2019 Team Flakkee. Vanaf onze pagina is een link naar de actiepagina te vinden. Alle kleine beetjes helpen.” Doneren kan ook rechtstreeks via de doneerknop op de actiepagina.

Reacties