Nieuw receptenboekje Van Harberden 100% Flakkees

Foto: Sam Fish

Bakkerij van Harberden uit Melissant bestaat dit jaar alweer een eeuw en speciaal voor die gelegenheid maakte de bakker een receptenboekje over vier generaties van bakkers. “Dat was zo’n succes dat we besloten nog een boekje te maken,” vertelt bakker Jan van Harberden.

Door Sam Fish

Het nieuwe receptenboekje genaamd Lekker Flakkees is gevuld met recepten voor echte Flakkeese lekkernijen als Oma’s Advocaat en natuurlijk de beroemde Kruukplaetjes, maar ook producten die gemaakt zijn met Flakkeese ingrediënten, denk hierbij aan bierbrood dat gemaakt wordt met Solaesbier, garnalenschelpjes en hapjes die ook op Flakkee erg populair zijn als de oranje tompouce en de oliebol.

Maar behalve recepten staan er ook weetjes in over het eindresultaat, verhalen over het eiland en leuke foto’s, waarvan sommige door een hoop mensen nooit eerder gezien zijn. “Lang niet alles wat er te vertellen is staat in het boekje, dat paste echt niet,” vertelt Van Harberden. “Maar dat soort verhalen worden wel verteld tijdens de workshops die ik geef en wie weet komt er wat aan bod tijdens de Nacht van de Bakker.”

Nacht van de bakker
Op vrijdag 16 november is het de Nacht van de Bakker en is de bakker speciaal geopend voor publiek. “Je komt niet binnen via de normale voordeur, maar via de achterdeur, dus je krijgt letterlijk een kijkje achter de schermen,” verklapt hij. “Daarnaast zijn ook alle bakkers aan het werk aan wie je verschillende vragen kunt stellen, de kinderen kunnen kruukplaetjes bakken, maar het belangrijkste van de avond; we overhandigen het eerste exemplaar van ons nieuwe receptenboekje aan burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, waarna ook andere mensen het boekje kunnen kopen.” Daarnaast zijn er in de winkel meerdere speciale aanbiedingen te vinden die alleen die avond geldig zijn en natuurlijk speciale hapjes die zijn klaargemaakt door Nederlands kampioenen Lynda Timmer en Jan van Harberden junior.

Workshops
Wil jij nou zelf ook heerlijke dingen leren bakken? Dan heb je geluk! Door het hele jaar heen zijn er in Bakkerij Van Harberden vaak workshops te volgen. “Ze zijn altijd heel snel vol, dus echt reclame maken lukt bijna niet. Alleen het bolussen bakken komt nog wel eens in de krant,” zegt Jan. “Maar als je in de winkel je mailadres of telefoonnummer achterlaat, dan hoor je van ons wanneer er weer een plekje vrij is.”

Lekker Flakkees
Het nieuwe receptenboekje van Jan van Harberden heeft de titel Lekker Flakkees en is voor € 7,50 te koop in de bakkerij, maar ook bij Molen de Hoop en De Mekkerstee in Ouddorp, Kaasboerderij Van Schaik en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk en Landwinkel ’t Zand in Den Bommel.

“Ik heb het boekje gemaakt samen met Corné Verburg, dus een grote dank aan hem en natuurlijk al het personeel in de bakkerij. En ik dank God die mij de kracht gaf om dit te doen,” aldus Jan van Harberden.

Reacties