Nieuw vogelkijkscherm geopend

Foto: Sam Fish

Dit weekend kan er op heel Goeree-Overflakkee worden genoten van het Haringvlietweekend. Overal zijn er verschillende activiteiten te beleven die te maken hebben met de natuur. Dat vraagt dan natuurlijk wel om een speciale opening.

Door Sam Fish

Tot voor kort was het natuurgebied vlakbij het strand van Middelharnis nog niet toegankelijk voor publiek, maar inmiddels heeft Staatsbosbeheer er een pad aangelegd en een prachtig vogelkijkhutje gebouwd. Op vrijdagochtend 28 september werd dan ook precies daar het Haringvlietweekend geopend, niet met het doorknippen van een lintje, maar met het ophangen van een bordje. Vogelspotters en natuurliefhebbers kunnen sinds vandaag namelijk hun lol op als ze naar de Meneersche plaat komen. Geniet van een wandeling door de ruige en ongerepte natuur en kijk naar de zeevogels vanuit het nieuwe hutje. “We hebben in principe niets gedaan, alleen een pad aangelegd. Het is dus echt nog ongerepte natuur. Je hebt hier reeën, veel verschillende vogels en planten die hier eerder niet waren,” vertelt boswachter Wieger Pen. “Maar het is nog niet helemaal af. Er komt nog een informatiebord met uitleg over de vogels die je hier zoal kunt zien en er komt nog een klein eilandje bij waar de vogels kunnen gaan broeden.”

Het vogelkijkscherm heeft de naam De Visdief gekregen en is onderdeel van een reeks vogelkijklocaties die worden gerealiseerd op Goeree-Overflakkee. “Op de Hellegatsplaten komt een vogelkijktoren die ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers,” vertelt Arjan van der Zee, gebiedsmanager van Staatsbosbeheer. “Het is onderdeel van een heuse vogelboulevard.

Het naambordje van het vogelkijkscherm werd opgehangen door wethouder Bruggeman. “Het Droomfondsproject is een belangrijk initiatief en als er onderdelen worden afgerond dan is het heel speciaal om die bij te mogen wonen,” zegt Bruggeman enthousiast. “Het zet ons eiland weer positief op de kaart.”

Droomfondsproject
De realisatie van de Meneersche plaat komt niet uit het niets. Zes natuurorganisaties hebben de handen ineen geslagen met de regio en de Nationale Postcode Loterij voor boosten van het Haringvliet. Dit alles onder de naam ‘Droomfondsproject’. Het toegankelijk maken voor publiek van de Meneersche plaat is een klein onderdeel van wat het Droomfondsproject allemaal doet. Kijk voor meer informatie op www.haringvliet.nu.

Haringvlietweekend
Tijdens het Haringvlietweekend kun je onder meer nachtvlinders kijken, golfsurfen in Ouddorp, je kunt de brakke zaterdag bezoeken, er zijn toneeloptredens in het Streekmuseum en je kunt mee met verschillende excursies. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid de Meneersche plaat en het nieuwe vogelhutje te bezoeken. Het natuurgebied is voor iedereen vrij toegankelijk. Het is echter niet toegestaan om honden mee te nemen in verband met de dieren die er in het gebied leven, en doordat het ongerepte natuur is, is het gebied ook niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Het volledige programma van het Haringvlietweekend is te vinden op de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen