Op Open Monumentendag, zaterdag 8 september, verschijnt het stripboek ‘Erfgoed ontdekken op Goeree-Overflakkee. Op stap met de Boomsma’s’.
Wethouder Bruggeman neemt tijdens de officiële start van Open Monumentendag, om 10.00 uur in de Ceres te Ouddorp, het eerste exemplaar in ontvangst.
Zomaar een eiland in het zuidwesten van Nederland, moet je daar nou een boek over schrijven? Een boek met strips, weetjes, spelletjes en doe-dingen? Is Goeree-Overflakkee zo interessant? Echt wel. Het is een eiland met een indrukwekkende geschiedenis. Water speelt in die geschiedenis de hoofdrol. Water als vijand, maar ook als vriend.
Leven en overleven met water, daar gaat het op Goeree-Overflakkee om. Altijd. Het meest bijzondere is dat er nu nog zo veel te zien is van dat verleden. De geschiedenis is overal zichtbaar. Het erfgoed leeft.
Gebroeders Boomsma
Dat is te ontdekken in het stripboek. De lezer trekt eropuit met de gebroeders Han en Rien Boomsma. Deze eeneiige tweeling is de ideale gids om Goeree-Overflakkee te leren kennen. Het duo, geboren op 22 maart 1901, was kleurrijk en altijd samen. De Boomsma’s hadden een drukkerij in Middelharnis. Ze waren sportief, reisden met hun tentje achterop de fiets overal naartoe, fotografeerden en filmden bijna alles wat ze zagen, zaten in het verzet en leidden de pers rond na de Watersnoodramp van 1953.
Han Boomsma overleed in 1981, zijn broer Rien bijna tien jaar later. De markante tweeling is er dus al een tijd niet meer. Maar in het stripboek over het historische erfgoed van Goeree-Overflakkee duiken Han en Rien regelmatig op.
‘Erfgoed ontdekken op Goeree-Overflakkee. Op stap met de Boomsma’s’ is vanaf Open Monumentendag voor 7,95 euro te koop bij de VVV Goeree-Overflakkee, het Streekmuseum, het RTM-museum, het Torenmuseum, de boekhandels op het eiland en Spar Nieuwe-Tonge. Het stripverhaal is uitgegeven in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en het Roos-Nipius Fonds. Het is gemaakt door Pelikaan Pers, dat eerder onder meer de Slag om Arnhem, de naar Doorn gevluchte Duitse keizer in stripvorm en de Atlantikwall onder de loep nam.