Nieuw leven voor Dockyard III

Foto: Sam Fish

Toen Rogier Hettich (25) nog maar een kleine jongen was wilde hij al graag een stoomboot hebben. “Ik zag een artikel over dat hij weer bij de sloop stond en ik dacht, dit is mijn kans! Pas toen alles rond was heb ik de boot aan Alexander laten zien,” vertelt Rogier.

Door Sam Fish

De Dockyard III is nog maar één van de weinige stoomsleepboten die vaart en de enige stoomboot op Goeree-Overflakkee en omstreken. “De Dockyard III was tot 1981 een stoomsleepboot van de Rotterdamse haven,” vertelt Alexander Rokven (24). “De boot werd verkocht aan de sloperij, waar hij weer werd doorverkocht aan de gebroeders Beltman. Door hun werkzaamheden hadden zij de bijnaam Gebroeders Bever en die bijnaam kreeg de boot toen ook. Ze knapten hem op en namen hem in gebruik tot 1993, daarna heeft hij weer jaren aan de kant gelegen omdat de keuring van de ketel was verlopen.” Uiteindelijk verkochten de broers de boot weer aan dezelfde sloperij als waar zij hem vandaan hadden en vond Rogier het bericht erover in het AD. “Ik vond het zo zonde, net als heel veel andere scheepslieden. Ik besloot hem te kopen en op te knappen voor mijn eigen plezier,” zegt Rogier. “Met een clubje van zo’n vier à vijf mensen en een paar freelancers hebben we de boot weer een nieuw leven gegeven.”

Jongensdroom
“Wat ik al zei, deze boot was echt een jongensdroom. Er moest een hoop aan gebeuren, maar we hebben het gelukkig niet zelf hoeven uitvinden,” vertelt Rogier. “We hebben aardig wat hulp gekregen van oude werknemers die op deze boot voerden en van de RTM uit Ouddorp. Zij proberen hun stoomkennis aan ons over te dragen en hebben ons de kneepjes van het vak geleerd. Het zou leuk zijn als we met deze boot een stukje geschiedenis kunnen laten varen. En dat we uiteindelijk ook de volgende generatie enthousiast kunnen maken voor boten zoals deze. We helpen ze graag, zoals wij ook geholpen zijn, want het zou jammer zijn als dit het einde is van de stoomboten.”

Dockyard III on tour
De boot is nog niet helemaal klaar. De ramen moeten vervangen worden, de veiligheid van de ketel met nog gekeurd worden en er is nog een likje verf nodig. Maar dat houdt de mannen niet tegen om langs te gaan bij evenementen.

“We waren aanwezig bij Dort in Stoom en in het weekend van 10 juni waren we in Middelburg voor het Maritiem Erfgoed Weekend Schelde Delta, dat was erg leuk,” vertelt Alexander. “We zijn ook aangesloten bij het Platform Maritiem Erfgoed Zeeland, want we zijn de enige stoomboot op Goeree-Overflakkee en omstreken, daar zijn we best trots op. Het is echt varend erfgoed.”

LEES OOK: Streekmuseum verkoopt Sommelsdijkse vlag

Zaterdag 7 juli
“Samen met de RTM ben ik bezig om op 7 juli een speciaal evenement op te zetten hier in de haven van Bruinisse, het is dan namelijk precies dertig jaar geleden dat de RTM veerboot verdween uit Bruinisse,” laat Rogier weten. “De Dockyard III is die dag dus een veerboot om even terug te gaan naar oude tijden.” Tickets voor dit evenement zijn te krijgen op de website www.dockyard3.nl en vanaf vrijdag 29 juni bij het RTM-museum in Ouddorp. Daar is ook de dienstregeling te vinden.

Maar diezelfde dag is er nog veel meer te doen. “We hebben het oude melksalonnetje, waarvandaan de oude RTM-veerpont uitvoer in Zijpe, bij Bruinisse, een dag afgehuurd voor een expositie,” vertelt Alexander Enthousiast. “Bezoekers kunnen daar een film zien over hoe de veerpont vroeger voer. En daarnaast staat er ook nog het een en ander aan auto’s en vrachtwagens uit die tijd.”

Sponsors gezocht
“We zouden het wel leuk vinden om meer evenementen op Flakkee ook aan te doen, aangezien dat toch thuis is voor ons,” zegt Rogier. “We wonen dan niet meer op Flakkee, maar Alexander komt van Ouddorp en ik heb familie wonen op het eiland, dus het voelt nog altijd als thuis.” “We zouden het heel erg tof vinden om volgend jaar met de Menheerse Havendag Vlootschouw mee te doen en we willen ook best Sinterklaas helpen bij zijn intocht,” laat Alexander weten. “Deze boot is echter best wel duur om te laten varen, dus het mooiste zou zijn als we een sponsor kunnen vinden.”

Bij interesse of tips voor sponsoring kan er contact opgenomen worden met Alexander via [email protected] of 06 40 05 94 84. Ook vrijwilligers mogen zich via deze weg aanmelden om te helpen.

Reacties