Portdagen start met Havendagen Junior

Foto: Maria Evers

120 leerlingen van zeven basisscholen kwamen donderdag naar de haven van het stadje Goedereede. Ze doorliepen een programma ontwikkeld door Patty van der Klei van de Erfgoedlijn Zuid-Holland. Vrijdag en zaterdag zijn de Portdagen voor het publiek met een afsluitend zangspektakel op zaterdagavond.

Door Maria Evers

In het opdrachtboekje staan de verschillende onderdelen van het programma beschreven. Pau Heerschap vertelt aan de voet van de toren drie verhalen, waarbij de leerlingen moeten aangeven welk verhaal een onzinverhaal is. Op de markt leren ze hoe de verschillende soorten vis eruit zien. Aan de Noorzijde Haven zetten ze vloedplanken neer, die toentertijd de huizen moesten beschermen tegen de opkomende vloed.

Ze leren hoe er vroeger met vlaggen over het water heen werd gecommuniceerd en hoe de toren als een echt vuurtoren als baken diende voor de vissers en ander zeelui. Ze gaan aan de slag met netten boeten. Het verhaal van Keetje aan het Bekaf wordt verteld en over de stadsmuren en de verschillende gevels in het historische stadje. En hoe de sluis werkt bij de brug. Een hele leerzame ochtend en vrolijk fietsen de kinderen daarna terug naar school.

In 2012 bestond het stadje Goedereede 700 jaar, de toren 500 jaar. Dit werd groots gevierd. Vijf jaar geleden werden de Portdagen opgestart. Een stadsfeest voor jong en oud. De organisatie zoekt en vindt samenwerking met andere partijen. Esther Halewijn vertelt dat er geen tekort is aan vrijwilligers; “Mensen bieden zelf aan om te helpen.” De organisatie zet in op kwaliteit en wil zeker geen zoveelste braderie worden. Wilbert Moerkerk: “We denken aan oude ambachten bijvoorbeeld en straattheater, maar daar zit wel een prijskaartje aan. We zetten in op beleving.” Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman is op werkbezoek en ook Ada Overwater, beleidsadviseur. Ideeën en suggesties worden uitgewisseld.

LEES OOK: Speciale TOF-lancering in Ouddorp

Primeur
Vrijdagavond en zaterdag speelt toneelgezelschap De Klokkendieven op de markt. Er is natuurlijk gebakken en gerookte vis. Het feest wordt zaterdagavond afgesloten met muziek en samenzang met het Portkoor. Primeur is het Brakke bier ontwikkeld door de lokale briebrouwer Solaes, speciaal bereid voor de Portdagen. Een biertje met 17% alcohol!

Reacties