OMT: Het coronavirus hoort er nu gewoon bij

feb 24 2023, 8:51 Corona-virus
corona 5035180 1920
Het op grote schaal testen op corona is niet meer nodig, stelt het Outbreak Management Team (OMT) in zijn nieuwste advies aan het kabinet.
Corona is volgens het OMT geen pandemie meer, maar bevindt zich in de zogeheten endemische fase. Dat houdt in dat het virus bij het dagelijks leven hoort. Maatregelen tegen corona moeten zo veel mogelijk gelijk worden gesteld aan “generieke maatregelen”. Die gelden al voor andere luchtweginfecties, adviseert het OMT.
Zorgmedewerkers hoeven in principe ook geen mondkapje meer te dragen als ze binnen 1,5 meter van een patiënt komen. “Dat is in de huidige epidemiologische fase over het algemeen niet meer nodig,” aldus het OMT.

Teststraten mogen dicht

Ook de nu geldende adviezen kunnen wat het OMT betreft worden geschrapt. Daarbij gaat het om thuis te blijven bij klachten, een zelftest te doen en in isolatie gaan. Het OMT vertrouwt op gezond verstand van mensen als zij klachten krijgen, zoals nu de meeste mensen met een verkoudheid extra voorzichtig zijn, ook in contacten met anderen.
De teststraten van de GGD’en kunnen wat het OMT betreft, worden afgeschaald. Voor zorgmedewerkers kan ook het testadvies vervallen. Bij luchtwegklachten moeten zij wel een mondneusmasker dragen en “strikte hygiëne” aanhouden. In bijzondere gevallen, zoals bij een uitbraak van corona, kan hen gevraagd worden zich te laten testen, adviseert het OMT.

Mijlpaal

Het OMT noemt het een “mijlpaal” dat het adviseert de laatste coronamaatregelen te laten vervallen. Die mijlpaal gaat tegelijkertijd gepaard met “onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van nieuwe varianten. En het beloop van de afweer,” schrijft het OMT in zijn 146ste advies. “Dit vraagt om zorgvuldige en goed afgestemde communicatie. Het kan niet van de ene op de andere dag worden uitgevoerd.”
Zorgminister Ernst Kuipers heeft het advies donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is nog niet duidelijk wanneer de minister er een besluit over neemt.